Paraliza berze – u utorak bez trgovine: Presedan, desilo se prvi put

Dodajte komentar
Vučinić (Foto: Privatna arhiva)

Usljed pesimističkih najava o razmjerama i dubini krize u finansijskom sektoru, juče na Montenegroberzi nije obavljena nijedna transakcija, što ujedno predstavlja svojevrstan presedan i dešava se prvi put.

To je “Vijestima” kazala direktorica berze Milena Vučinić.

Montenegroberza kao jedinstveno organizovano tržište, nastalo spajanjem dviju prethodnih berzi, radi od aprila 2011.

“Na tržištu vlada oprez i nervoza, a uslovljen je padom vrijednosti finansijske imovine, sve slabijih uslova za zapošljavanje i pada cijene energenata. Usljed realnog pada prihoda, građani će sve teže održavati trenutni standard, a nova zaduženja će biti sve teže dostupna. Na vidiku nema vijesti koje bi mogle promijeniti smanjenu nadu ulagača koja je obilježila trgovanje na crnogorskoj berzi u vrijeme pandemije”, naglasila je Vučinićeva.

Ona je napomenula da svakoga dana “pristižu nova upozorenja, loše vijesti i prognoze o tome kakva će biti tekuća i naredna godina”.

“Očekuje se pad prihoda građana, pad cijena nekretnina i akcija, kao i pad dobiti kompanija koje se listiraju na berzi. Teško je procijeniti buduća dešavanja, koja su u ovom trenutku izrazito nejasna. Na berzi se vidi odraz onoga što se događa u crnogorskoj, evropskoj i globalnoj ekonomiji”, dodala je Vučinićeva.

U psihologiji ulagača je da prestanu ulagati, kad cijenu idu dolje, a direktorica berze napominje da “treba očekivati uključivanje velikih investitora koji će kupovati akcije stabilnih i perspektivnih kompanija, koje su trenutno potcijenjene”.

“Prehrambena industrija, farmaceutski sektor, energetika i telekomunikacije u vremenima krize jedine dobro posluju, tako da se može očekivati da će individualni i institucionalni investitori znati da naprave dobar odabir akcija koje će im donijeti natprosječne prinose u kratkom vremenskom roku”, istakla je Vučinićeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *