Lanac snadbijevanja hranom u Americi počeo da puca

Amerikancima prijeti nestašica mesa u prodavnicama, a predsjednik najveće mesne kompanije u SAD “Tajson fuds ink” Džon Tajson kaže da je lanac snadbijevanja hranom počeo da puca zbog pandemije korona virusa.

Epidemija je prisilila na zatvaranje neke od najvećih klanica u zemlji, gdje se svakodnevno obrađuje desetine hiljada životinja.

Kako se pogoni zatvaraju proizvođači nemaju gdje da prodaju stoku, prenosi SEEbiz dodajući da je situacija toliko teška da američka vlada uspostavlja centar za pomoć u depopulaciji i u metodama zbrinjavanja.

“Milioni kilograma mesa će nestati kako se zatvaraju kompanije”, naveo je Tajson na veb-stranici kompanije.

Uz nedostatak mesa, kako je dodao, tu je i pitanje otpada hrane.

“Poljoprivrednici širom SAD jednostavno neće imati gde da prodaju stoku koja će biti obrađena, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milione životinja – kokoški, svinja i goveda”, rekao je on.

“Smitfild fuds ink”, najveći svjetski proizvođač svinjetine, i “JBS SA”, najveći svejtski proizvođač mesa, upozoravaju da će potrošači vjerovatno primijetiti nedostatak mesa.

Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu, a JBS je u nedelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Viskonsinu, navodi SEEbiz.

Brazil, najveći svetski izvoznik piletine i govedine, prvi je zatvorio kokošinjce. Ključni pogoni su zatvoreni i u Kanadi, a posljednja u nizu je fabrika živinskog mesa u Britanskoj Kolumbiji.

Dok stotine pogona u Americi još rade, nevjerovatnom brzinom se dešavaju poremećaji u snabdijevanju. Zajedno SAD i Brazil pokrivaju oko 65 odsto svjetske trgovine mesom.

“Apsolutno je bez presedana. To je situacija u kojoj se svakako gubi, gdje proizvođači rizikuju da izgube sve, a potrošači rizikuju da plate veće cijene. Restorani bi za nedelju dana mogli biti bez svežeg mlevenog mesa”, kaže Bret Stjuart, predsjednik konsultantske kuće Global agritrends sa sjedištem u Denveru.

Istovremeno, cijene mesa rastu zbog poremećaja u snabdevanju. Veleprodajna cijena govedine porasla je rekordno, a veleprodajna cijena svinjetine porasla je gotovo 30 odsto prošle nedjelje.

“Frenčajz sistems ink”, koja ima 1.750 prodavnica u SAD, sarađuje sa svojim dobavljačem pršute “Klemens fud grup” kako bi osigurala snabdijevanje svinjetinom, nešto što prodaju prilično malo u svojim sendvičima.

“Mi smo već pomalo prikočili, jer osećamo nestašice koje dolaze”, rekao je Piter Kankro, izvršni direktor ove kompanije.

Ipak, neka su se postrojenja ponovo pokrenula nakon ispitivanja radnika i poboljšanja uslova, a većina brazilskih postrojenja još radi.

U Evropi još nije bilo velikih obustava u isporukama, a prema podacima američke vlade, na EU otpada oko petine svjetskog izvoza mesa.

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *