Istraživanje ECB-a: Mali rizik zaraze putem novčanica

Kako bi uklonila zabrinutost zbog mogućeg kontaminacije novčanica, Evropska centralna banka (ECB) je započela istraživanje s nizom evropskih laboratorija vrhunskog ranga kako bi procijenila ponašanje koronavirusa na različitim površinama.

Rezultati pokazuju da koronavirusi mogu lakše preživjeti na površini od nehrđajućeg čelika nego na novčanicama, pri čemu su stope preživljavanja otprilike 10 do 100 puta veće u prvih nekoliko sati nakon kontaminacije. Ostale analize pokazuju da je virus mnogo teže prenijeti s poroznih površina poput novčanica nego s glatkih površina poput plastike.

– Generalno, novčanice ne predstavljaju posebno značajan rizik od infekcije u poređenju s drugim vrstama površine s kojima ljudi dolaze u kontakt u svakodnevnom životu, kaže on. – Međutim, naša će saradnja sa naučnim laboratorijima bit će nastavljena u narednim sedmicama kako bismo sačuvali povjerenje javnosti u sigurnost novčanica, navode iz ECB-a.

Check Also

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: prva nagrada za „Budućnost“

Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *