EK predlaže ublažavanje pravila sa ciljem lakšeg kreditiranja kompanija i domaćinstava

“Evropska komisija (EK) predlaže bankama privremeno ublažavanja pravila sa ciljem lakšeg kreditiranja kompanija i domaćinstava koje se bore sa posljedicama korona krize”, rekao je izaslanik Evropske unije.

Ako se u potpunosti sprovedu, te bi izmene mogle dovesti do toga da banke u Evropi upumpaju dodatnih 450 milijardi eura kredita u ekonomiju.

“Odlučno podupiremo domaćinstva i preduzeća kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri ublažili ekonomsku štetu uzrokovanu korona virusom. Bankarski sektor pritom može itekako pomoći”, rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis u Briselu.

“Veća fleksibilnost, kao i predložene ciljane izmjene propisa, omogućiće zajmodavcima da očuvaju nesmetano pružanje likvidnosti i time domaćinstvima i kompanijama omoguće pristup potrebnom finansiranju”, istakao je Domborovskis.

Među mjerama koje se predlažu su odgađanje primjene određenih pravila o kapitalnim zahtjevima za banke, kako bi im se omogućio veći prostor za dodjelu kredita, prenosi SeeBiz.

Komisija takođe podržava nedavne izjave o fleksibilnijem tumačenju računovodstvenim i bonitetnih pravila, među ostalim Bazelskog odbora za nadzor banaka, Evropske agencije za banke (EBA) i Evropske centralne banke (ECB).

To se odnosi na procjenu vrijednosti kredita koji su privremeno nenaplativi ili teško naplativi.

EK podržava i apele bankama da se suzdrže od isplate dividende i budu oprezne u pogledu isplata bonusa.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *