Crna Gora izvezla robu vrijednu 88,5 miliona eura, uvoz 535,8 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar-mart 2020. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 624,3 miliona eura, što ukazuje na rast od 1,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Monstata.

Izvoz robe imao je vrijednost od 88,5 miliona eura, a uvoz 535,8 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 5,6 odsto, a uvoz veći za 2,3 odsto

Kako je saopšteno iz Monstata, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,5 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 17,9 procenata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 22,2 miliona eura (koji čine: Električna energija – 18,1 mil. eura, Nafta i naftni derivati – 2,8 mil. eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 121,5 miliona eura (koji čine: drumska vozila – 37,2 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji – 26 miliona i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (20,2 miliona eura), Slovenija (12 miliona eura) i Mađarska (8,8 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (96,7 miliona), Njemačka (51,2 miliona) i Kina (48,8 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *