Oporavak svjetske ekonomije nakon Covida-19 (infografika)

Pandemija korona virusa sa sobom nosi veliki broj smrtnih slučajeva u svijetu, koji i dalje raste, a neophodne mjere zaštite ozbiljno utiču na svjetsku ekonomsku aktivnost.

Međunarodni monetarni fond je promijenio svoju procjenu globalnog ekonomskog rasta, koja je u januaru iznosila 6,3 posto, tako da očekuju snažan pad od -3 posto, što je mnogo gore nego tokom finansijske krize iz 2008. i 2009. godine.

U scenariju koji predviđa završetak pandemije u drugoj polovini 2020. godine, MMF predviđa da će globalna ekonomija u narednoj godini rasti za 5,8 posto.

Predviđa se kako će američka ekonomija u 2020, pasti za 5,9 posto, a zemlje eurozone će proći mnogo gore sa padom većim od 7 posto.

Ukupan gubitak u svjetskom BDP-u tokom 2020. i 2021. zbog pandemijske krize mogao bi biti oko 9.000 milijardi dolara, što je ekvivalent ekonomijama Njemačke i Japana zajedno.

COVID-19 posljedice po svjetsku ekonomiju

Izvor: Aljazeera Balkans

Check Also

Stiglitz: Tokom pandemije uticaj država slabi, a korporacije jačaju

Portret postpandemijske ekonomije oslikavaju riječi čuvenog austrijskog ekonomiste Josepha Schumptera kako “postoji vremenski raspored kada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *