Mjere štednje u Aerodromima: Kući poslali dio radnika i smanjili plate 30 odsto

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore (ACG) preduzeli su mjere štednje i racionalizacije poslovanja, nakon što su 16. marta ove godine obustavljeni svi komercijalni letovi usled naredbe Ministarstva zdravlja da se ukine vazdušni saobraćaj u zemlji zbog epidemije novog korona virusa.

Usled prestanka letova, navode iz te državne kompanije, smanjen je i obim posla, sem u dijelu koji se tiče posebno ugovorenih letova kojima je organizovan dolazak naših državljana iz inostranstva i odlazak stranih državljana iz Crne Gore u njihove matične zemlje.

“U ovim okolnostima, u kojima se, prije svega, vodi briga o zdravlju radnika, na posao dolaze samo oni čije je prisustvo neophodno za funkcionisanje preduzeća: operativni sektor koji opslužuje putnike i avione, dio administracije i menadžmenta. Imajući u vidu da je komercijalni vazdušni saobraćaj obustavljen mjesec dana i da preduzeće ne ostvaruje prihode, bilo je neophodno uvesti mjere racionalizacije. Menadžment ACG je donio Odluku o privremenom prekidu rada društva bez krivice zaposlenih, što znači da će zaposleni odsustvovati sa posla i neće biti dužni da rade od kuće. Zaposlenima koji ne budu radili za vrijeme prekida rada pripada naknada u visini od 70 odsto osnova za naknadu ostvarenu u prethodnom polugodištu. Ova mjera se ne odnosi na zaposlene koji imaju obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova, saglasno naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, piše u odgovoru dostavljenom Danu.

Nisu naveli tačan broj radnika koji je poslat kući.

U 2018. godini u prosjeku su zapošljavali preko 850 radnika.

Dodali su da su ove mjere bile neophodne kako bi održali stabilnost preduzeća i kako bi izbjegli otpuštanja radnika.

“Ovo je privremena mjera koja će trajati sve dok se ne promijene okolnosti zbog kojih je donesena. Želimo istaći zahvalnost zaposlenima koji u ovakvim okolnostima rade, a naročito radnicima koji danonoćno opslužuju humanitarne letove kojima se organizuje dolazak crnogorskih državljana u Crnu Goru ili evakuacija, odnosno odlazak stranih državljana iz Crne Gore. I pored zaštitne opreme koju smo obezbijedili našim zaposlenima, svjesni smo da rizik od prenošenja Kovida-19 prilikom kontakta sa putnicima ipak postoji, te stoga cijenimo činjenicu da je na podgoričkom aerodromu opsluženo oko 4,3 hiljade putnika”, navode iz kompanije čiji je izvršni direktor Danilo Orlandić.

Na pitanje kada se može očekivati normalizacija situacije u vazdušnom saobraćaju, istakli su da se to još ne može precizno ocijeniti.

“Teško da možemo precizno odgovoriti budući da je uspostavljanje avio-saobraćaja direktno povezano sa epidemiološkim stanjem u Crnoj Gori, a indirektno i sa situacijom u regionu i svijetu. Kada nadležne institucije procijene da je rizik prenošenja zaraze na minimumu, stvoriće se uslovi za postepeno uvođenje vazduhoplovnog saobraćaja”, saopšti li su iz Aerodroma Crne Gore.

U 2018. godini imali prosječno 868 zaposlenih

Prema podacima dostavljenim Poreskoj upravi, prosječan broj zaposlenih u Aerodromima Crne Gore u 2018. godini iznosio je 868. U toj godini za troškove bruto zarada i naknada zarada izdvojeno je 12.919.733 eura, dok je na naknade troškova smještaja i ishrane na službenom putu i naknade troškova prevoza na službenom putu isplaćeno 140.521 euro.

Aerodromi poslednjih godina bilježe porast broja opsluženih putnika i porast iznosa profita. Takođe, u 2018. godini je zabilježen i porast broj radnika od oko 20 odsto.

Na čelu borda direktora državnog preduzeća je Dragoljub Bulatović.

Vlada namjerava Aerodrome da da pod koncesiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *