“YouLearn” pobjednici prvog online hakatona u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Virtuleno takmičenje u okviru prvog online hakatona u Crnoj Gori – CoronaThon.me, održano je tokom vikenda, od 24. do 26. aprila. Od preko 100 prijavljenih ideja, u finale je ušlo 15 timova, koji su uz podršku mentora intenzivno radili na razvoju rješenja. Tokom finala, koje je održano sinoć, svi timovi su prikazali video prezentacije i odgovarali na pitanja žirija, koji je činilo 15 stručnjaka iz različitih sektora i oblasti ekspertize. Putem prenosa uživo proglašeni su pobjednici i uručene nagrade u vrijednosti od ukupno 13.000 eura.

CoronaThon.me su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u partnerstvu sa udruženjima DevClub, Digitalizuj.Me, kompanijom Alicorn, Naučno-tehnološkim parkom, Mtel digitalnom fabrikom i Investiciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis. Medijski partneri događaja su RTCG, Televizija i portal Vijesti, Portal Analitika i CDM.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 eura osvojio je tim YouLearn, koji čine Tatijana i Aleksandar Dlabač, a oni su predstavili platformu koju opisuju kao “YouTube za učenje”. Za 48 sati koliko je trajalo takmičenje, uspjeli su da realizuju tehničko rješenje koje će omogućiti nastavnicima i roditeljima da kreiraju edukativne igre za svoju djecu i učenike. Platforma će biti pogodna i za online testiranje, a nastavnici/e će moći da prate napredak učenika.

Druga nagrada u vrijednosti od 3.000 EUR pripala je timu Trguj.me koji je kreirao online prodavnicu za umrežavanje ponude i prodaju proizvoda domaćih proizvođača, bez dodatnih troškova i uz automatizovani digitalni marketing.

Trećeplasirani tim, koji je dobio nagradu od 2.000 EUR, pod nazivom AB+ predstavio je platformu koja povezuje dobrovoljne davaoce krvi i relevantne zdravstvene istitucije, u cilju bolje informisanosti o trenutnim zalihama i potrebama.

Specijalne nagrade od po 1.000 EUR dobili su timovi Psihoteka, Team Respira i Parapet. Svim pobjedničkim timovima biće na raspolaganju i dalja podrška organizatora u cilju što brže realizacije rješenja.

Ceremoniju proglašenja pobjednika i dodjele nagrada otvorila je stalna predstavnica UNDP, Daniela Gašparikova i istakla: „Mi u UNDP smo zaista ponosni na snagu i širinu partnerstva koje smo uspostavili kroz ovaj virtuelni hakaton. U nevjerovatno kratkom roku smo uspjeli da okupimo ključne aktere iz svih sfera – predstavnike Vlade, nevladinih organizacija, privatnog sektora, digitalne zajednice i medija. To je najbolji dokaz da u kriznim vremenima samo solidarnost može da pomogne da se prevaziđu izazovi“.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović kazala je: „Najviše me raduje što je ovaj hakaton pokazao da Crna Gora ima sjajan potencijal, znanje, kreativnost i energiju za inovativne ideje. To me uvjerava da Crna Gora može mnogo više da ponudi kada su u pitanju inovacije, koje su motor za razvoj moderne ekonomije. Nadamo se da će sve ideje sa ovog hakatona naći svoju šansu na tržištu, koje vapi za digitalnim rješenjima koja nam olakšavaju život, poslovanje, obrazovanje i čuvaju i unapređuju naše zdravlje“.

Ministar kulture, Aleksandar Boganović podsjetio je da je „sektor kreativnih industrija u stalnom fokusu Ministarstva kulture, pa želimo da zajedno sa partnerima kroz ovakve događaje pružimo kontinuiranu podršku stvaraocima i nastavimo da kreiramo povoljan ambijent za njihovo funkcionisanje. Tržište Crne Gore nikada nije bilo spremnije za prihvatanje ovakvih i sličnih inicijativa, a potreba za njima biće sve veća , sigurni smo, na našem zajedničkom putu ka brendiranju Crne Gore kao kreativne destinacije.“

Džudi Rajzing Rajnke, američka ambasadorka u Crnoj Gori, iskazala je zadovoljstvo što kao članica žirija ima čast da učestvuje u ovoj inicijativi i kazala: „Ovo je takmičenje inovativno, kreativno i ima uticaj. Svi takmičari su pokazali preduzetničke kvalitete, za koje vjerujem da će doprinijeti bržem oporavku ekonomske snage države Crne Gore. Želim da se zahvalim ne samo organizatorima, već i mentorima, koji zaslužuju sve pohvale.“

Član žirija bio je i dr Senad Begić, zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, koji je ovom prilikom kazao: „Velika mi je čast što sam današnje popodne proveo sa ovako odabranim i entuzijastičnim timom. Još me više raduje činjenica što smo i kroz digitalne tehnologije pokazali moderan pristup, ali i one stvari koje karakterišu kompletan odgovor na novi korona virus u Crnoj Gori, a to je jedinstvo, jednu ogromnu dozu fleksibilnosti i solidarnosti.“

Cilj hakatona je bio da okupi digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane, kako bi zajedničkim snagama došli do rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori i oporavi od posljedica novog virusa korona. Sva rješenja su bila fokusirana na tri prioritetne oblasti: zaštita života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti, a posebna pažnja je bila posvećena očuvanju ljudskih prava i zaštiti ranjivih grupa. Takmičari posebno ističu to što su tokom hakatona ostvarili dodatne kontakte sa stručnjacima, institucijama i subjektima relevantnim za njihova rješenja, a većina će bez obzira na ishod takmičenja, nastaviti da razvija svoje ideje. Ujedno, to će biti motiv za organizatore i partnere da nastave sa kreiranjem ovakvih prilika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *