Samo kratkotrajno olakšanje na tržištu nafte?

Dodajte komentar

Američka zapadnoteksaška nafta (WTI) oporavila se u roku od tri dana za 50 posto, ali stručnjaci upozoravaju da bi se cijene opet mogle okrenuti u negativnom smjeru.

Cijena terminskih ugovora za zapadnoteksašku naftu 20. aprila pala je u jak negativni teritorij, sve do 37,63 dolara za barel, što znači da su vlasnici ugovora morali platiti kupcima da se riješe ugovora, inače bi ih za nekoliko dana u Cushingu u SAD-u čekala fizička nabava nafte, što je u ovom trenutku krajnje nepoželjno kada su skladišta puna.

Sredinom prošle sedmice uslijedio je snažni oporavak naftnog tržišta (takođe zbog Trumpovih prijetnji Iranu, koji dnevno crpi četiri miliona barela nafte), tako da se WTI nafta od svog dna odlijepila za oko 50 posto u roku od tri dana i sedmicu završila na 17 dolara.

Stručnjaci upozoravaju da bi se cijene opet mogle okrenuti u negativnom smjeru jer ističu terminski ugovori za isporuku nafte WTI u junu. Naime, osnovni uzroci neće brzo nestati, tj. ogroman pad potražnje (jer najednom svijetu ne treba više od 100 miliona barela nafte, ili najviše 70), i problemi sa skladištenjem.

No, na tržištu je dobrodošlo što ponuda još uvijek opada. Saudijski naftni gigant Saudi Aramco, najvrijednija svjetska kompanija, objavio je da je već počeo da smanjuje svoju proizvodnju, nekoliko dana prije 1. maja, kada će Opec-ov ugovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno stupiti na snagu.

Aramco će smanjiti proizvodnju s 12 miliona barela dnevno na 8,5 miliona.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *