Predlog kluba nezavisnih poslanika: Građane i privredu pomoći sa 350 miliona

Dodajte komentar

Skupštinski odbori za ekonomiju i zdravstvo danas će održati zajedničku sjednicu na kojoj je planirano da utvrde zaključke povodom Vladine informacije o do sada preduzetim aktivnostima na suočavanju sa epidemijom COVID-19.

Klub nezavisnih poslanika već je tim povodom dao svoje zaključke kojima je predložio da minimalni iznos mjera podrške građanima i privredi ne može biti manji od sedam odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prošloj godini. To je oko 350 miliona eura.

“Skupština ukazuje da su dosadašnje predložene mjere podrške iz oblasti ekonomske i socijalne politike nedovoljne, da moraju biti brže predlagane i sprovođene sa jasnim mehanizmima sprečavanja zloupotrebe kako bi državna podrška stigla onim građanima i onom dijelu privrede koji su zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela najviše pogođeni. Skupština predlaže da minimlan iznos direktnih mjera podrške privredi i građanima ne može biti niži od sedam odsto procijenjenog BDP-a na kraju 2019. godine”, navodi se u predlogu zaključaka nezavisnih poslanika Aleksandra Damjanovića, Gorana Danilovića, Gorana Radonjića i Anke Vukićević.

Vlada je u petak utvrdila drugi paket mjera podrške građanima i privredi koji je vrijedan 75 miliona eura u bruto iznosu, odnosno 45 miliona u neto iznosu. Podrška uključuje subvencije zarada za zaposlene u zatvorenim djelatnostima (uključujući turistički sektor) i onim ugroženim (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća sa značajnim padom prihoda) za april i maj, kao i za one koji su u karantinu ili samoizolaciji i koji ostaju sa djecom koja nijesu starija od 11 godina zbog zatvorenih škola, prenosi portal Vijesti.

Za turizam i zatvorene djelatnosti predviđena je subvencija od 100 odsto bruto zarade, a kod ugroženih za 50 odsto.

Po 50 eura dobiće dio penzionera i nezaposleni koji ne primaju naknade, pomoć je najavljena socijalno ugroženima, poljorivrednicima, ribarima, povoljne kreditne linije za koje se procedure takođe moraju olabaviti…

Prvi paket mjera uključio je odlaganje poreza i doprinosa za tri mjeseca za privredu, tromjesečni moratorijum na kredite, jednokratnu pomoć pezionerima i materijalno ugroženim, kreditnu liniju za likvidnost IRF-a… Vlada je procijenila da to košta oko 100 miliona eura zbog odlaganja poreza i doprinosa.

Nezavisni poslanici predlažu da se zaključcima konstatuje da Skupština od početka izbijanja pandemije COVID-19 nije imala dovoljnu kontrolnu i nadzornu funkciju, između ostalog i zbog odluka izvršne vlasti, te da je najveći dio mjera predložen bez opozicije i civilnog sektora iako je situacija nalagala zajednički pristup u suočavanju sa pandemijom.

Predlažu da Vlada jednom mjesečno dostavlja parlamentu informacije o aktivnosti na ublažavanju posljedica pandemije koje će Skupština razmatrati, a predlog je i da Skupština pozove Vladu i druge nadležne institucije da ne prekoračuju svoja ustavna ovlašćenja i da poštuju sva prava i slobode građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *