Njemačka: Ozakoniti pravo na rad od kuće čak i poslije krize

Dodajte komentar

Njemački ministar rada Hubertus Heil rekao je da radi na zakonu koji će radnicima omogućiti rad od kuće čak i poslije krize izazvane virusom korona.

– Svako ko to želi i čije radno mjesto to dozvoljava treba da radi od kuće, ukoliko to želi, čak i nakon ove pandemije – rekao je Heil za list “Bild am zontag”.

Heil, iz stranke SPD, rekao je da će ovaj zakon predstaviti u toku godine čime želi da se u zakonodavstvo uvrsti pravo na rad od kuće, bilo stalno bilo samo dan ili dva sedmično.

S obzirom na to da su škole zatvorene i mnoge kompanije ohrabruju radnike da rade od kuće da bi se spriječilo širenje zaraze, procjenjuje se da oko 25 odsto Nijemaca sada radi od kuće, dok je to u normalnim okolnostima oko 12 odsto.

Ministar finansija Olaf Šolc, takođe iz SPD-a, podržao je Heilovu ideju rekavši da su protekle sedmice pokazale koliko ljudi mogu puno da urade od kuća.

– To je jedno dostignuće koje ne treba tek tako da odbacimo – smatra Šolc.

Njemačko Udruženje poslodavaca odbacilo je ovu ideju uz poruku da posljednje što uzdrmanoj privredi sada treba jesu dodatni propisi.

Katrin Gering-Ekart, predstavnik opozicionih Zelenih u parlamentu, podržala je rad od kuće ali samo pod uslovom da Vlada svima garantuje brzi internet.

– Rad od kuće ili u pokretu uvijek zahtijeva dobrovoljnost. Niko to ne treba da radi na silu, a rad od kuće ne smije da se pretvori u beskonačan rad – rekla je ona.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *