Crnogorska plovidba u prošloj godini poslovala sa gubitkom od oko tri miliona eura

Dodajte komentar

Državna kompanija “Crnogorska plovidba” nastavila je i u prošloj godini da niže gubitke u poslovanju. To se može vidjeti u finansijskim izvještajima te firme za 2019. godinu, dostavljenim Poreskoj upravi, a u koje je “Dan” imao uvid. Samo u prošloj godini poslovali su sa gubitkom od oko tri miliona eura, što predstavlja uvećanje minusa, koji je u 2018. godini iznosio oko 1,9 milionaeura. Tokom prošle godine došlo je i do promjena u vezi sa stalnom imovinom državne kompanije njena vrijednost je umanjena sa 37,6 miliona na 36,2 miliona eura. Sa druge strane, obrtna sredstva su uvećana sa 1,73 miliona na 1,89 miliona eura.

U izvještaju menadžmenta za proš lu godinu navedeno je da je jedan od brodova “Crnogorske povidbe imao požar u strojarnici 31. jula 2019. godine. Popravka je izvršena u brodogradilištu Tuzla od 6. avgusta do 28. avgusta prošle godine.

– Što se tiče komercijalnih troškova u lukama napominjemo da su ovi troškovi bili minimalni, s obzirom na to da su brodovi zaposleni na bazi vremenskog najma gdje sve troškove snosi unajmitelj broda, a takođe i lučke, osim ako neka usluga nije naručena od strane “Crnogorske polovidbe”, kao na primjer upotreba obalnih čamaca za smjene posade, razne isporuke ili neke druge potrebe, kao odvoženje smeća, mašinskog “sludge”-a, nadopuna slatke vode itd. Agencijski troškovi su bili na relativno niskom nivou, jer su korišćene usluge i agenata unajmitelja za manje potrebe brodova. “Crnogorska plovidba” imenuje svoje agente samo u slučajevima izmjena većih grupa posade, kod većih pošiljki rezervnih djelova, ili ako su potrebne neke druge obimnije usluge, piše u izvještaju.

Dodaju da je, sa druge strane, tražena asistencija P&I kluba.

Asistencija je tražena kod organizovanja preventivnih vještačenja i brojanja tereta da bi se prevenirali ili umanjili potencijalni odštetni zahtjevi primalaca tereta u lukama iskrcaja, vezano za redovno osiguranje brodova osiguranje trupa i strojeva kao i klupsko osiguranje za 2019. godinu formalnosti radi navodimo da je obnova jednog i drugog osiguranja izvršena tokom perioda koji je predmet ovog izvještaja navode iz kompanije.

Organizacionu strukturu zaposlenih u “Crnogorskoj plovidbi” karakteriše podjela na pet službi Služba sigurnosti, bezbjednost i kvalitet brodova, Služba za tehničko održavanje brodova, Služba za komercijalne poslove, Služba za opšte i pravne poslove i Služba za finansijsko-računovodstvene poslove.

U organizacionoj strukturi je angažovano ukupno 11 zaposlenih, od kojih je osam na neodređeno vrijeme i tri zaposlena na određeno vrijeme piše u izvještaju menadžmenta.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *