Covid-19 “ohladio” interesovanje investitora za fintech

Dodajte komentar
fintech

Finansiranje fintech-a palo je u prvom tromjesečju 2020. godine sa izbijanjem virusa Covid-19, navodi se u izvještaju Forrestera koji upozorava da će se mnoge tvrtke biti pometene u krizi koja je počela.

Globalno finansiranje fintechom tokom prvog tromjesečja iznosilo je 5,78 milijardi dolara, što je pad sa 7,77 milijardi USD u četvrtom tromjesečju prošle godine i 12,59 milijardi USD u trećem tromjesečju.

Forrester napominje da je finansiranje već bilo u padu krajem prošle godine, ali kriza Covid-19 već uzima danak. Ekonomski šok virusa zavladao je globalno do početka marta, što je potonulo nade mnogim kompanijama. I dok su 24 tvrtke bile zatvorene u martu u odnosu na 25. februar, investitori su bili manje velikodušni.

Najveće kvartalno finansiranje iznosilo je 500 miliona dolara za britansku digitalnu banku Revolut, a u martu 100 miliona dolara za meksičkog zajmodavca Credijusto. Nijedan kineski fintech nije zatvorio runde uprkos stalnom protoku finansija u posljednjih nekoliko godina.

Ulagači postaju sve oprezniji, grupirajući se u kompanijama u kasnoj fazi i u dobro uspostavljenim ili čak pretrpanim sektorima.

I kako se pandemija nastavlja, Forrester predviđa da će se mnogi fintechi smanjiti ili biti otkupljeni od sadašnjih vlasnika.

Kaže se u izvještaju: “Posljednja dva ekonomska pada rezultirala su velikim smanjenjem privatnog finansiranja. Ovo se vrijeme neće razlikovati. Samo fintechi koji su bili profitabilni ili su osigurali veliki krug finansiranja prije nego što ih je pogodio Covid-19 preživjeće nadolazeću konsolidaciju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *