Azijske berze porasle, cijene nafte ponovo u padu

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrile nove podsticajne mjere japanske centralne banke, dok čekaju izvještaje koji će pokazati kolike je štete koronakriza nanijela najvećim svjetskim ekonomijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto, nakon što je prošle nedjelje pao 2,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrile su nove podsticajne mjere japanske centalne banke, koja je s redovne sjednice poručila da će kupovati državne obveznice koliko god treba, ukinuvši dosadašnja ograničenja.

Poručila je i da će olabaviti pravila za kupovinu korporacijskih i komercijalnih obveznica, čime će povećati likvidnost na financijskim tržištima.

Ovoga tjedna održat će se i sjednice američkog Feda i Evropske centralne banke (ECB).

„Od Feda se ne očekuju nove mjere po pitanju kamata ili kupovine imovine, no očekujemo da će poručiti da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god će biti potrebno podržavati ekonomiju“, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Očekuju i da će ECB povećati iznos u programu kupovine obveznica za 500 milijardi eura, na ukupno 1.250 milijardi, i nastaviti pozivati vlasti da se usuglase oko fiskalnih podsticaja.

Dalji pad cijena nafte

Cijene su nafte, pak, i dalje pod pritiskom zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju, koja je oslabila zbog koronakrize. Prošle nedjelje su oštro pale, već osmu nedjelju od posljednjih devet, a jutros su nastavile silaznom putanjom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,5 posto, na 21,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,2 posto, na 15,70 dolara.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *