Više od 40 odsto mladih kompanija ili nema kapitala ili ima za još dva mjeseca

Dodajte komentar

Tačno 41 odsto startapova na globalnom nivou je ugroženo i nalazi se u “crvenoj zoni”, što znači da ima novca za dva ili manje mjeseci rada, ističe se u istraživanju “Global Startup Ecosystems: Global Startup Survey” koje je sproveo Startup Genome.

I prije proglašenja pandemije procenat startapova koji su imali slične teškoće bio je visok (29 odsto), ali je u ovaj nezavidni položaj, zbog korona-krize sada dospjelo znatno više njih.

Sada nešto više od trećine takvih tehnoloških kompanija (34 odsto) koje su prikupile finansije kroz A, B ili kasnije runde finansiranja ima kapitala za manje od šest mjeseci poslovanja, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno na globalnom nivou, prenosi Blic.

Skoro tri četvrtine startapova je prijavilo da su im prihodi opali od početka krize, dok je svega 12 odsto prijavilo povećanje prihoda u istom periodu. Ni dobici ni gubici nisu ravnomjerno raspoređeni, a najveći teret trenutno trpe firme koja nude B2B rešenja velikim klijentima.

Od početka krize, skoro tri četvrtine kompanija je otpustilo stalno zaposlene, a 39 odsto svih startapova moralo je da otpusti 20 odsto ili više svojih radnika. Nešto više od četvrtine startapova moralo je da otpusti 60 ili više odsto zaposlenih. Sa otkazima su se najviše suočili startapovi iz Sjeverne Amerike, a zatim iz Evrope i Azije.

Od startapova koji su se izborili za investicioni ugovor (term sheet), njih petina je izgubila svoje ulagače, dok je više od polovine prijavilo da se svi poslovi na realizaciji projekta odvijaju znatno sporije ili čak bez ikakve komunikacije sa investitorom.

Skoro 40 odsto startapova nije dobilo pomoć države, niti je očekuje. Istovremeno, 16 odsto njih trenutno očekuje pomoć, dok preostalih 46 odsto trenutno dobija neki vid državne pomoći.

Osnivači i rukovodioci startapova kao četiri najbolje mjere ocjenjuju grantove za očuvanje likvidnosti preduzeća (29 odsto), instrumente za povećanje ulaganja (18 odst), podršku za zadržavanje zaposlenih, poput grantova za dopunu plata (17 odsto) i kredite za očuvanje likvidnosti preduzeća (12 odsto), navodi se u istraživanju.

U istraživanju je do sada učestvovalo 1.070 kompanija iz 50 zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *