Velenju prijeti socijalna bomba zbog otkaza u Gorenju

Dodajte komentar

Sindikaslna podružnica Gorenja sastaće se s predstavnicima opštine Velenje koja odluku o otkazima u Velenju naziva neprihvatljivom, jer će izazvati socijalnu bombu.

Grupacija Hisense Europe koja objedinjuje sve prodajne jedinice Hisensea, fabriku Hisens TV-a u Češkoj i cijelo Gorenje (proizvodne jedinice u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, razvojni centri i kompetencije, podružnice i prodajne jedinice širom Evrope) planira da smanji broj zaposlenih, koji bi se trebao smanjiti do 2200 do kraja godine, od čega se očekuje da će se broj zaposlenih u Sloveniji smanjiti za 1000, uključujući neznatna otpuštanja i promjene u poslovnom modelu, od čega je 700 u proizvodnji, a 300 režijskih.

Radnički direktor Gorenje Drago Bahun rekao je u izjavi za medije u Velenju da se zauzeo za to da se u Velenju zadrži što više radnih mjesta.

“Čovjek se pita zašto uprava Gorenja ne koristi honorarni rad i čeka kod kuće. Kao rezultat toga, najavljena otpuštanja 2200 radnika do kraja godine potpuno su neprihvatljiva i žestoko će im se oduprijeti”.

Bahun je rekao da su za petak sazvali radničko vijeće i da će u narednim danima sazvati i sastanke radnika. Vlada, međutim, očekuje da će se Bahun odlučiti na najavljeno otpuštanje radnika Gorenja. Pozvao je ministra ekonomije Zdravka Počivalška i ministra rada Janeza Ciglera Kinga da posjete Velenje.

Otkako je kineski Hisense preuzeo Gorenje u junu 2018. do kraja marta ove godine, broj zaposlenih u Gorenje grupi smanjio se za 1760, rekao je Bahun. Očekuje se da će otkaz na vlasti dobiti vrlo loš uticaj na dalji razvoj Gorenja, upozorava Bahun.

“S 50-postotnom popunjenosti proizvodnih kapaciteta nećemo preživjeti. Ne brinem me samo sudbina tih 2.200 otpuštanja u Gorenje grupi, već sudbina svih zaposlenih . Koronavirus je težak problem, ali očito je da Gorenje ima i drugih problema”, rekao je. Bahun.

Vijest o smanjenju broja uznemirila je sindikalce Gorenja. Predsjednik Sindikata Skei Gorenje Žan Zeba sastaće se s predstavnicima opštine Velenje. Konsultacije Uprave Gorenja sa sindikatom i radničkim vijećem započeće početkom maja, rekao je Zeba.

Zamjenik gradonačelnika Velenja Peter Dermol je u međuvremenu rekao da će nakon sastanka s predstavnicima radnika Gorenja predstavnici opštine održati razgovore i s upravom Gorenja. Za njega je odluka o smanjenju broja zaposlenih nedopustiva jer će, ako se provede na predviđeni način, u Velenju izazvati pravu socijalnu bombu.

U Velenju, kao lokalnoj zajednici, žestoko će se suprotstaviti viškovima u Gorenju.

“Preduzećemo sve mjere kojima raspolažemo, čak i one najdrastičnije”, najavio je Dermol, dodajući da je upravo kako bi se riješile negativne posljedice nove epidemije koronavirusa, zemlja preduzela korake za pomoć ekonomiji.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *