Pad prihoda u budžetu ove godine biće između 300 i 400 miliona eura

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je procijenilo da će pad prihoda u budžetu u ovoj godini biti između 300 i 400 miliona eura, kazao je pomoćnik ministra finansija za budžet Bojan Paunović u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti.

On je kazao da će Vlada garaciju Svjetske banke (PBG2) od 80 miliona eura iskoristiti da podmiri manjak u državnoj kasi u ovoj godini, a ne za vraćanje dugova koji dolaze na naplatu u narednoj godini.

Uz tu garanciju se država može zadužiti u iznosu od 250 miliona eura.

“Rebalans budžeta uveliko radimo. Rashodna strana će biti reklasifikovana da pruži podršku mjerama koje radimo. Za sada nijesmo planirali smanjenje plata u ovom trenutku, ali ni to nije isključeno”.

Paunović je kazao da će se u okviru novog paketa mjera raditi na pojednostavljivanju procedura Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za odobravanje kredita-

“Radiće se na pojednostavljivanju procedura i da se ublaže kriterijumi, ali u domenu upravljanja rizicima.To će se raditi u saradnji sa Centralnom bankom”, rekao je Paunović.

Pojasnio je da odgovorio na krizu nije mijenjanje sistemskih rješenje, pa zato nije mijenjana poreska politika, odnosno, nije korigovana stopa PDV -a od koga se budžet najviše puni.

“Razmišlja se o garantnom fondu u okviru trećeg paketa mjera”, najavio je Paunović, dodajući da će se treći paket  brzo raditi.

Predstavnik Unije poslodavaca Goran Đurović pitao je da li će se po završetku i moratorijum za krediteon produžiti, jer je evidentno da će tek u junu krenuti problemi.

“Iskustava govore da će druge države da produže moratorijum do kraja godine. Uz to, potrebna su brza reagovanja u ovom momentu”, kazao je Đurović, dok je Paunović objasnio da CBCG je najavila da razmatra tu mjeru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *