Li Xiting svaki mjesec koronakrize bogatiji za milijardu dolara

Dodajte komentar

Bogatstvo Li Xitinga, suosnivača proizvođača respiratora Shenzhen Mindray, raste u prosjeku 37.7 miliona USD dnevno, što ga je učinilo najbogatijim čovjekom u Singapuru.

Bogatstvo kompanije Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, je samo od početka ove godine naraslo sa 4.3 milijarde USD do 13.5 milijardi USD, prema podacima Bloomberg-a. CEO kompanije, Li Xiting, sa singapurskom adresom, jest rodom iz kineske Anhui provincije, a ogroman rast vrijednosti kompanije je počeo sa samim izbijanjem epidemije u Wuhanu, još krajem januara.

Vrijednost kompanije je na rekordnim vrijednostima, te se procjenjuje na 46.5 milijardi USD, a vrijednost dionice je narasla na 270.5 RMB-a. Narudžbe za njihove proizvode od raznih medicinskim monitora do respiratora je naglo narasla u martu, a one stižu iz više od stotinu zemalja svijeta.

Li Xiting navodi kako je, za razliku od proizvodnje medicinskih maski, za proizvodnju respiratora potrebna visoka tehnološka specijalizacija, te da njihova kompanija trenutno prima na stotine investicionih ponuda. Mindray trenutno može proizvesti 2,200 respiratora nedjeljno, što čini 20 posto trenutne svjetske proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *