Kineska digitalna valuta u fazi testiranja, u upotrebi za Olimpijadu 2022.

Dodajte komentar
PARIS, FRANCE - OCTOBER 17: In this photo illustration, a visual representation of digital cryptocurrency coins sit on display in front of a Chinese flag on October 17, 2019 in Paris, France. China is preparing to launch its sovereign cryptocurrency with 5 banks, Alibaba and Tencent. Chinese authorities are stepping up preparations for their own virtual currency as Facebook promises to revolutionize payments with its virtual currency called 'libra'. No date has been set, but media speculate on a launch from November 11, 'feast of singles' the day of shopping frenzy online in China. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Kineski planovi za digitalnu valutu dobijaju na brzini, sa testovima koji se održavaju u četiri grada a pojavljuju se i izvještaji da će veliki svjetski igrači poput Starbucks-a i McDonalds-a sudjelovati u testiranju.

Kineska državna novinska agencija Xinhau kaže kako će se unutrašnji zatvoreni piloti digitalnog juana testirati u Shenzhenu, Suzhouu, Xiongan New Districtu i Chengduu.

U najnovijoj fazi procesa Narodne banke Kine, koji seže do 2014. godine, učesnici će testirati mobilnu aplikaciju za čuvanje i razmjenu digitalne valute radi poboljšanja njene funkcionalnosti.

PBoC naglašava da je valuta još uvijek u testnoj fazi, ali, u nagovještaju o mogućem vremenskom okviru lansiranja, navode se zimske olimpijske igre 2022. koje će se održati u Pekingu.

U međuvremenu, lokalne vijesti tvrde da su se banke, Ant Financial (firma iza koje stoje Alibaba), Tencent i grupa trgovaca, uključujući McDonald's, Starbucks i Subway, sastali kako bi razgovarali o testiranju valute.

Prošle godine, zamjenik direktora PBoC-a Mu Changchun rekao je da će nova digitalna valuta biti dizajnerski slična kovanici Facebooka te će biti prihvatljiva za korištenje na velikim platnim platformama i mrežama e-trgovine kao što su WeChat, TenCent i AliPay, prenosi Indikator.ba.

Objašnjavajući rrazloge koji stoje iza plana, Mu je rekao: “To je zaštita našeg monetarnog suvereniteta i legalnog statusa valute.” To se poklapa sa novim izvještajem istraživačke kampanje “Pozitivni novac” koja tvrdi da bi centralne banke trebale izdati digitalnu verziju gotovine kako bi spriječile “privatizaciju” novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *