CBCG: Povećati opreznost u primjeni mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

Centralna banka Crne Gore sugeriše svim obveznicima povećanje opreznosti u dijelu primjene mjera u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, radi zaštite integriteta finansijskog tržišta, što predstavlja i zajedničko nastojanje Evropske Unije u okviru borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa ciljem kontinuiranog usklađivanja s preporukama Evropske bankarske agencije (European Banking Authority – EBA). Centralna banka Crne Gore podsjeća kreditne i druge finansijske institucije da je i dalje veoma važno da razvijaju i održavaju efikasne sisteme i kontrole kako bi se osiguralo da se finansijski sistem ne zloupotrebljava u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

U vremenu kada se cijeli svijet suočava s problemima uzrokovanim pandemijom COVID-19, može se prepoznati namjera zloupotrebe situacije i sistema, naročito finansijskih, od strane onih koji vrše ilegalne aktivnosti. Shodno navedenom potrebno je obratiti dodatnu pažnju na prepoznavanje i upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma u cilju njegovog smanjenja.

Postojeće informacije o povećanom nivou sajber kriminala i prevara u vezi sa COVID-19 usmjerenim na ugrožene pojedince i kompanije, kao i o lažnim kompanijama za prikupljanje sredstava upućuju na potrebu pojačanog opreza. Kako je kriminal visoko prilagodljiv, za očekivati je da će se pojaviti i nove tehnike i kanali pranja novca.

Shodno navedenim razlozima, Centralna banka Crne Gore poziva sve finansijske institucije, da:

• budu oprezne u vezi prepoznavanja tehnika pranja novca i finansiranja terorizma koje bi se mogle promijeniti zbog ekonomskog pada i, prema potrebi, da ažuriraju svoje procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s tim;

• da nastave da preduzimaju mjere praćenja poslovnog odnosa klijenata, uključujući i kontrolu transakcija i praćenje izvora sredstava kojima klijenti posluju i obrate posebnu pažnju na neobične ili sumnjive obrasce u ponašanju i finansijskim tokovima klijenata. Kreditne i druge finansijske institucije trebalo bi naročito da preduzmu mjere koje utiču na rizik, kako bi utvrdile legitimno porijeklo neočekivanih finansijskih tokova, pri čemu ovi finansijski tokovi potiču od klijenata u sektorima za koje se zna da su pretrpjeli uticaj zbog ekonomske krize i mjera ublažavanja COVID-19. Primjeri takvih klijenata uključuju kompanije u sektoru maloprodaje kod kojih je u velikoj mjeri zastupljena upotreba gotovine, kompanije uključene u međunarodnu trgovinu i bilo koje vrste kompanija u sektorima koji se suočavaju sa ekonomskim padom, a koji su zadržali sličan obim finansijskih tokova u nedostatku stvarne ekonomske aktivnosti;

• da nastave da ažurno prijavljuju sumnjive transakcije nadležnom Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije Crne Gore.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.