Američkim univerzitetima prijeti gubitak do 15 milijardi USD zbog smanjenog interesa kineskih studenata

Dodajte komentar
Univerzitet Harvard

Gotovo 370 hiljada kineskih studenata je bilo upisano na američke univerzitete u 2018. godini, a zbog političkih i sigurnosnih razloga, ove brojke bi mogle biti višestruko smanjene u narednoj akademskoj godini.

Prema izvještaju US-China Economic and Security Review Commission-a, interes za studiranje na američkim univerzitetima je višestruko pao među kineskim studentima, kao kombinacija tržišnog rata i pandemije koronavirusa. Američki univerziteti čak trećinu svojih godišnjih prihoda dobijaju od školarina međunarodnih studenata, a najveća od tih međunarodnih grupa je upravo kineska.

I dok je akademska godina 2018/19 imala rekordnih 369.548 kineskih studenata koji su studirali u SAD-u te pritom platili više od 15 milijardi USD na školarinama. Iduća akademska godina će, prema izvještaju, imati višestruko manje kineskih studenata od kojih 83 posto plaćaju pune školarine, a sve kao rezultat više faktora, od političkih do sigurnosnih.

Većina reklamnih kampanja od strane američkih univerziteta je ove zime i proljeća bila otkazana, a velika većina američkih agenata nisu bili u prilici da dođu u Kinu, zbog čega su prijave kineskih studenata drastično pale. Drugi razlog su sve lošiji politički odnosi Kine i Sjedinjenih Država, zbog čega se mnogi kineski studenti osjećaju sve manje sigurno, a značajno su otežani uslovi za dobijanje viza i boravišnih dozvola. Mnogim kineskim studentima su bile i odbijani zahtjevi za vizu zbog rastućeg američkog straha od industrijske i tehnološke špijunaže.

Posebno važan razlog je naravno i trenutna situacija s pandemijom koronavirusa u SAD-u, čije mjere prevencije su učestalo kritikovane u kineskim medijima, zbog manjka discipline i mjera predostrožnosti. Sve je manje roditelja koji su voljni da puste svoju djecu na studije u SAD-u zbog medicinske nesigurnosti te visokih troškova liječenja. A ovoga proljeća je poveći broj kineskih studenata koji su redovni studenti u SAD-u već „zamrznuo“ svoj akademski status te se vratilo u Kinu, zbog straha od zaraze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *