U avio-saobraćaju će biti potrebno socijalno distanciranje

Dodajte komentar

Evropska komisija će idućeg mjeseca predstaviti paket pravila za sigurno ponovno putovanje avionima kada se ukinu mjere protiv širenja Covida-19, uključujući socijalno distanciranje na aerodromima, dok su neke avio-kompanije iz SAD-a uvele svoje zaštitne mjere.

Komesarka EU-a za promet Adina Valean u srijedu je rekla da se među tim mjerama razmatra nošenje maske te dezinfekcija aviona i aerodroma.

“Sve to treba mora dio tih smjernica i vjerovatno ćemo sredinom maja iznijeti ovu strategiju na kojoj radimo”, poručila je Valean na Twitteru.

Međunarodna udruga za avio-prevoz (IATA), koja procjenjuje da bi kriza mogla avio-kompanije koštati do 314 milijardi dolara, ocijenila je da će vraćanje potražnje za njihovim uslugama zavisiti od mjera poput kontrola i testiranja.

Delta Air Lines, prva američka kompanija koja je objavila kvartalne rezultate, upozorila je da će oporavak biti složen i da će zavisiti od osjećaja sigurnosti putnika.

“Kada pitate ljude što je najvažnije kako bi ih se navelo da ponovo počnu da putuju kažu da će to biti osjećaj da su sigurni”, rekao je čelnik Delte Ed Bastian.

Još se ne zna hoće li regulatorna tijela u SAD-u uvesti opšte mjere za sektor putničkog saobraćaja, rekao je Bastian.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *