Svjetska banka prognozira najveći pad doznaka iz dijaspore u istoriji

Svjetska banka predviđa da će doznake migranata rođacima u matičnim zemljama pasti ove godine za 142 milijarde dolara na globalnom nivou, što će biti njihov najveći pad u novijoj istoriji.

Prema saopštenju Svjetske banke, padu novčanih sredstava koje migranti šalju kući za skoro 20 odsto, što je oko četiri puta veći pad u zemljama sa niskim i srednjim primanjima nego tokom finansijske krize 2009., u velikoj mjeri doprinijeće smanjenje njihovih plata i zaposlenosti u inostranstvu.

“Doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju. Aktuelna ekonomska recesija uzrokovana virusom COVID-19 ozbiljno će uticati na mogućnost slanja novca kući, zbog čega je od još vitalnijeg značaja da skratimo vrijeme oporavka naprednih ekonomija”, kaže predsjednik Grupe Svjetske banke, Dejvid Malpas.

“Procjenjuje se da jedna milijarda migranata – od kojih oko 270 miliona radi van svojih matičnih država a 760 miliona su interni migranti – pomaže finansiranje troškova hrane, odijevanja i stanovanja za do tri osobe u zajednicama iz kojih potiču”, izjavio je Dilip Rata, autor novog izvještaja SB o uticaju Covida-19 na doznake.

Ipak, ti radnici su obično ranjiviji tokom kriza. Zbog naglog povećanja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama i ekonomijama Persijskog zaliva i Rusije, usljed pada cijena nafte, novčani tokovi ove vrste iz najvećih svjetskih izvora su znatno ugušeni.

Dilip Rata dodaje da je pad doznaka u dosadašnejm dijelu ove godine najveći otkako je Svjetska banka počela 1980. godine da vodi takvu evidenciju.

Ukupan iznos doznaka u svijetu je prošle godine dostigao 714 milijardi dolara, a ove godine će, prema procjeni SB, izgleda pasti na 572 milijarde dolara.

Kada su u pitanju države sa niskim i srednjim dohotkom, na koje se odnosi najveći dio priliva od doznaka, predviđa se pad od 19,7 procenata na 445 milijardi dolara 2020. godine, sa rekordnog prošlogodišnjeg nivoa od 554 milijarde dolara.

Najteže će biti pogođene zemlje poput Tadžikistana i Nepala, gdje doznake čine oko 30 odsto BDP-a, kaže Rata i napominje da se među državama koje se oslanjaju na doznake nalaze i Filipini, Južni Sudan, Tongu i Haiti.

Međutim, Evropa i centralna Azija, kao blok, zabilježiće procentualno najveći pad ovih priliva, za oko 28 odsto, zbog zajedničkog dejstva pandemije i pada cijene nafte, procenila je Svjetska banka.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.