Bank of America: Kupujte zlato, vrijednost će mu rasti

Analitičari Bank of Americe vjeruju da vrijeme radi za zlato. “Kao ultimativni čuvar vrijednosti, cijene zlata su se uspješno pokazale u proteklih 15 mjeseci, porastavši preko 10% otkako su Federalne rezerve u januaru 2019. izvršile preokret monetarne politike”, pišu stratezi na čelu s Michaelom Widmerom.

“Veličina glavnih bilansa centralne banke bila je stabilna na oko 25% BDP-a u posljednjoj deceniji ili slično, baš kao i cijena zlata”, dodaje kompanija.

“Budući da se ugovori s ekonomskim učinkom oštro povećavaju, fiskalni troškovi se povećavaju, a bilansi centralne banke udvostručuju, čvrste valute mogu se naći pod pritiskom. A investitori će ciljati na zlato. Dakle, stavljamo na tržište naše prognoze i sada projektujemo prosječnu cijenu zlata od 1.695 USD po unci u 2020. i 2.063 USD po unci u 2021. Ciljanu cijenu zlata podigli smo s 2.000 na 3.000 USD po unci”, navodi se.

Investitori koji traže zaštitu od ekonomskog pada i ciljanu reflaciju ekonomije putem fiskalnih i novčanih podsticaja okrenuće se zlatu radi sigurnosti.

Ili kako analitičari BofA pišu: “Fed ne može da štampa zlato.”

Check Also

Oglasi za posao: Lovćen banka zapošljava

Lovćen banka raspisala je oglas za tri pozicije u banci:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *