Atlas Grupa da vrati 5,8 miliona eura

Dodajte komentar

Sutkinja Milica Popović usvojila je tužbeni zahtjev američke kompanije Avaron i naložila kompanijama Duška Kneževića Atlas grupi, Atlas finu i Atlas investu da solidarno vrate pozajmicu od 5,8 miliona eura od čega su kamate 1,8 miliona.

Ova kompanija je prvobitno kroz postupak izvršenja tražila 6,2 miliona eura, ali je, nakon finansijskog nalaza, umanjila tužbeni zahtjev za 411,9 hiljada eura. Sutkinja je odbila da se na 1,8 miliona eura kamate obračuna zatezna kamata, a Avaronu dosudila i 28,6 hiljada eura na račun troškova postupka.

Atlas grupa je sa Avaronom prije 11 godina ugovorila zajam 3,5 miliona eura koje je trebalo da vrati za četiri godine uz dva miliona eura kamate. Zato je Atlas prvobitno garantovao hipoterkom na četiri hiljade kvadrata u Kapital centru, apotom je aneksom dogovoreno da vraćanje duga mjenicama garantuju druge dvije Kneževićeve kompanije.

Osim toga, bilo je dogovoreno i da preuzmu otplatu kredita koji su Avaron i ICL Inžinjering podigli kod Kneževićevih Atlas i Invest banke, koje su od prošle godine u stečaju. Na taj način bi dug umanjili za 3,7 miliona eura, bio je dogovor, koji nije realizovan.

Nekadašnji partneri su se saglasili da je dug Atlasa prema, Avaronu 5,5 miliona eura na dan 11.5.2013. Prema navodima vještaka finansijske struke Dragana Đukića, Atlas je od ovog iznosa vratio 1,55 miliona eura i ostao 5,8 miliona Avaron je prvobitno pokrenuo izvršenje, ali je vijeće Privrednog suda usvojilo prigovor Atlasa i ukinulo rješenje javnog izvršitelja Novaka Vukčevića koji je odredio izvršenje nad sredstvima i imovinom Atlas grupe i njenih članica zbog potraživanja od 6,2 miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *