Španija traži da Njemačka finansira oporavak cijele Evrope

Dodajte komentar

Njemačka mora da shvati da će morati da finansira post-pandemijski oporavak širom Evrope, rekla je španska ministarka ekonomije, nekoliko dana prije još jednog ključnog sastanka Evropske unije.

27 evropskih zemalja koje čine EU i dalje je bez dogovora kako ublažiti ekonomski šok od Covid-19, iako su početkom ovog mjeseca sastavile paket od pola biliona eura za hitne potrebe.

Njihova glavna briga sada je predstaviti drugi plan koji će se baviti ogromnim iznosom duga koji će nastati zbog virusa u cijeloj regiji.

Nadia Calvino, španska ministarka ekonomije i zamjenica premijera, izjavila je u ponedjeljak za CNBC da Njemačka ima budžetski višak koji je “sasvim odlučna” da koristi.

– Sada, ono što treba je da oni shvate da moramo finansirati i oporavak ostalih zemalja, da moramo finansirati oporavak cijele Evrope – dodala je.

Pandemija koronavirusa iznijela je na površinu stare podjele među zemljama EU.

Nema dogovora

Nekoliko fiskalno konzervativnijih nacija, poput Njemačke i Holandije, ne žele prihvatiti zajednički dug – odnosno finansijsko sredstvo koje se često naziva „koronskim obveznicama“ – kako bi se izborile s ekonomskim posljedicama krize.

Te zemlje tvrde da to ne bi bilo pošteno prema njihovim poreskim obveznicima.

S druge strane, visoko zadužene zemlje, poput Italije i Španije, kažu da je to jedini način da se izbori sa “simetričnim šokom” od virusa.

Italijanski premijer Giuseppe Conte ponovio je tokom vikenda da je vrijeme za “koronske obveznice”. Međutim, Calvino je rekla kako je primijetila određenu otvorenost Berlina za takozvani Fond za oporavak.

– Ono što sam vidjela je mnogo konstruktivniji pristup Njemačke i nadam se da će od sada pa sve do četvrtka ostale zemlje, koje možda i više oklijevaju, shvatiti da moramo zajedno pronaći način kako da se oporavimo, ako želimo biti učinkoviti i pokrenuti naše ekonomije što je brže moguće – rekla je ona.

27 šefova država EU održat će još jedan video razglovor u četvrtak na kojem će razgovarati o više alternativa za rješavanje finansijske krize.

Osmisliti novi budžet

Kako bi riješila spor oko zajedničkog duga, Evropska komisija predložila je da izdvoji dio sredstava iz sljedećeg evropskog budžeta za podršku ekonomijama nakon pandemije, prenosi BiznisInfo.ba.

Evropski čelnici trebali bi što prije osmisliti novi budžet za finansiranje evropskih projekata između 2021. i 2027.

– Sljedeći evropski budžet mora biti evropski odgovor na koronavirus – izjavila je prošle sedmice Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *