Crnu Goru očekuje loša fiskalna pozicija

Za očekivati je pogoršanje fiskalne pozicije Crne Gore zbog uticaja krize izazvane korona virusom, i pored toga što su se donedavno rizici refinansiranja duga činili niskim, saopštio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je, na pitanje poslanice Evropskog parlamenta Dominik Bild o zaduženju Crne Gore od 800 miliona za gradnju auto-puta kod kineske Exim banke, odgovorio da su se donedavno rizici refinansiranja duga činili niskim, jer je povoljne tržišne uslove u prošloj godini Vlada koristila za osiguranje depozita kako bi pokrila potrebe za finansiranjem zemlje u naredne dvije godine, prenosi portal RTCG.

“Međutim, očekuje se da će se fiskalna pozicija Crne Gore značajno pogoršati zbog uticaja krize izazvane korona virusom. Stoga Komisija pažljivo prati to pitanje”, objasnio je Varhelji.

Bild se pozvala na studiju Centra za globalni razvoj od 2018, na osnovu koje bi taj infrastrukturni projekat mogao svrstati Crnu Goru u kategoriju zemalja koje su visoko ranjive na dugove.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.