Airbnb zbog koronavirusa u ogromnim gubicima

Najveća internetska platforma za iznajmljivanje smještaja Airbnb zbog koronavirusa bilježi milionske gubitke.

Kako svjetski mediji pišu ova kompanija je gubila novac i prije pandemije, a bila je i u velikim dugovima.

Zbog krize koja je obuhvatila cijeli svijet obustavljena su putovanja, a turizam je jedan od najteže pogođenih privrednih sektora.

Tako je i Airbnb potpuno zaustavio svoje poslovanje, a prema riječima direktora Briana Cheskyja kompanija je otkazala sve reklame kako bi uštedila 800 miliona dolara.

Prema službenim podacima gubici Airbnba narasli su na stotine miliona američkih dolara, a kompanija je doživjela pad procjene vrijednosti od 35 miliona dolara u odnosu na maksimum u 2019. godini.

Na početku bilježili su manje gubitke u azijskim zemljama, ali kako se virus širio povećavali su se i njihovi gubici.

Osnivači i članovi menadžmenta odrekli su se primanja u sljedećih šest mjeseci kako bi pomogli opstanku kompanije koja zapošljava hiljade radnika širom svijeta.

Ovaj snažan udarac najpopularnijoj platformi za najam smještaja došao je upravo u vrijeme priprema za izlazak na berzu koji su najavili krajem ove godine, ali zbog novonastale situacije, javlja se mogućnost ponovnog otkazivanja IPO-a.

Dug ove kompanije iznosi milijardu dolara, navodi Reuters zbog čega pokušavaju postići dogovor sa bankama o refinansiranju, a kako piše Business Insider, Airbnb je juče dobio i drugu milionsku kapitalnu infuziju u dvije sedmice.

Uprkos nepovoljnom poslovanju, u Airbnbu su se odlučili bez naknade pružati usluge smještaja za medicinsko osoblje i druge zaposlenike u zdravstvu.

U toj se inicijativi kompanija odrekla naknada za posredovanje najma, a vlasnike apartmana diljem svijeta pozvala je da svoje prostore u ovim kriznim vremenima takođe ustupe bez naknada.

(Klix.ba)

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.