Rad od kuće za mnoge kompanije postaće standard i nakon pandemije

Dodajte komentar

I dok se kompanije širom azijskih zemalja pripremaju za vrijeme povratka u normalu, mnogi se pitaju hoće li rad na daljinu, tj. rad od kuće, biti ukinut.

Na samom početku krize sa COVID-19, mnoge firme mučile sa tehnologijom te morale na brzinu prilagoditi savremenim telekomunikacijskim normama, a poslodavci su se pitali koliko će se produktivnost i efikasnost radnika promijeniti, s obzirom na manju kontrolu nad njihovim radom.

Kirti Lad, izvršna direktorica u Meraki Executive Search & Consulting iz Hong Konga, ocjenjuje kako se rad od kuće pokazao kao vrlo efektivna opcija za poslodavce, a mnogi danas preispituju tradicionalne modele rada. Pretpostavka poslodavaca da im zaposleni mogu kvalitetno raditi samo na radnim mjestima se pokazala kao neosnovana.

„Uvriježeno mišljenje kako današnji zaposleni rade samo u vremenu dok su u kancelariji, i pod radnim vremenom, već duže vremena nije stvarna praksa. Mnogi su ionako nosili posao kući nakon radnog vremena, te završavali projekte ili se pripremali za slijedeći dan pred spavanje. Za njih, rad od kuće nije nikakva novost, niti su se morali posebno prilagođavati tome.“, objašnjava Lad, „Novitet je samo postalo masovno korištenje videokonferencija, radi potrebnih sastanaka, konsultacija te prezentacija.“

Tim Huxley, čelnik kompanije Mandarin Shipping, nije nikada bio fan rada na daljinu. Držalo ga je tradicionalno i uvriježeno mišljenje da direktna komunikacija i interakcija na radnom mjestu jedina može stvoriti kvalitetne ideje i motivisati radnike za rješavanje istih. Ali, iskustvo rada proteklih mjeseci ga je u tome razuvjerilo.

„Shvatili smo da se produktivnost našeg rada digla na viši nivo, te da se sav posao uspio i efektnije napraviti, uz veću produktivnost. Zaista nije potrebno vezati se za rad u kancelarijama od 9 do 18, ili dok šef ne otiđe.“, govori Huxley.

Istraživanje konsultantske kompanije Gartner govori kako će tri četvrtine azijskih kompanija zadržati rad od kuće za barem 5 posto svojih zaposlenih. Uz samu produktivnost, za mnoge kompanije će to značiti i smanjivanje troškova sa manjom potrebnom za kancelarijskim prostorom i opremom, ali i smanjenim dodatcima na plazu za potrebe prevoza.

Moe Vela, iz američke agencije TransparentBusiness, objašnjava kako će mnoge kancelarije ostati prazne i nakon pandemije. Kao najvažniju stavku navodi da produktivnost rada nije bila smanjena zbog rada od kuće.

„Izgovori za uvođenje fleksibilnih modela rada polako nestaju. Pri radu na daljinu, produktivnost je narasla, zadovoljstvo radnika se povećalo, a manje ih planira traženje novog posla.“, navodi Vela, „Ovo je posebno atraktivno za generaciju milenijalaca, koji pojačano ulaze u svijet rada.“

Vela opisuje kako slika šefova koji drže motivacione govore pred stotinu zaposlenih polako ulazi u istoriju, i kompanije će morati da mijenjaju svoje modele. Čak ni monitoring vremena koji zaposleni provodi za računaeom neće biti dobar način, jer će to pokazati nepovjerenje poslodavca. Pažnja će morati da se usmjeri na same rezultate rada, izvršene projekte i slično, prenosi SEEbiz.

„Jedini problem u radu od kuće jest usamljenost. Kada ste sami veću količinu vremena, ljudi počinju osjećati pad motivacije te nedostatak ljudskog kontakta.“, objašnjava Vela, „I zbog toga niko neće moći 100 posto vremena raditi na daljinu, ali sasvim je sigurno da će se u kancelarijama raditi mnogo manje.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *