Odložena naplata osam i po miliona eura poreza

Dodajte komentar

Zahtjev Poreskoj upravi Crne Gore za odlaganje plaćanja doprinosa i odlaganje poreskih obaveza shodno reprogramu poslalo je 1.590 obveznika. Najviše zahtjeva je dostavljeno za odlaganje doprinosa.

“Od stupanja na snagu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja 1.298 poreskih obveznika podnijelo je prijavu za odlagane poreskih obaveza prijavljenih kroz 2.064 IOPPD obrazaca i to uukupnom iznosu od 8.053.010 eura. Takođe, u istom periodu 52 poreska obveznika odložila su obaveze prijavljene kroz GPPFL prijave, obaveze po rješenjima o paušalnom plaćanju poreza na dohodak i obaveze po osnovu doprinosa za poljoprivrednike u ukupnom iznosu od 17.769 eura”, kazali su iz Poreske uprave i dodali da se radi o podacima sa presjekom na dan 15. april.

Dodali su da je od stupanja na snagu uredbe, 119 poreskih obveznika, odnosno pravnih lica podnijelo prijavu za odlaganje obaveze nastale na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, u ukupnom iznosu od 408.443 eura.

“Kada su u pitanju obaveze odložene shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja do sada je 12 obveznika pravnih lica odložilo iste i to u iznosu od 104.547 eura, kao i jedno fizičko lice koje je odložilo obaveze u iznosu od 225 eura”, navodi se u odgovoru PU, na čijem je čelu direktor Miomir M. Mugoša.

Istakli su da je uredba stupila na snagu 31. marta 2020. godine.

“Ista je donijeta u cilju pružanja podrške obveznicima kojima je zbog mjera za prevenciju širenja zarazne bolesti Kovid-19 zabranjen ili otežan rad. Uredbom je omogućeno da poreski obveznici odlože sve obaveze po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za socijalno osiguranje koje dospijevaju u martu, aprilu i maju 2020. godine i to na do 90 dana od dana dospijeća istih”, piše u odgovoru PU.

Naveli su da je takođe, u skladu sa uredbom, obveznicima omogućeno odlaganje obaveza nastalih na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, odnosno odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja na osnovu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja do 90 dana od dana dospijeća obaveza.

“Poreski obveznici koji IOPPD obrazac i GPPFL obrazac podnose elektronski prijavu za odlaganje obaveza dostavljaju istim putem putem portala, dok ostali poreski obveznici prijavu za odlaganje dostavljaju putem pošte ili mejl adrese područne jedinice Poreske uprave u kojoj se nalaze”, piše u odgovoru Poreske uprave.

Iz Poreske uprave saopšteno je da među do sada primljenim prijavama za odlaganje poreskih obaveza najveći broj obveznika obavlja djelatnosti trgovine ali i uslužne djelatnosti.

Tu su trgovine na veliko, ostale trgovine, mesare, trgovine na malo odjećom, trgovine na malo obućom, cvjećare, drumski prevoz tereta, restorani, priprema i posluživanje pića i hoteli i sličan smještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *