Uspostavljena radna grupa za procjenu uticaja krize na ekonomije regiona Zapadnog Balkana

Međunarodna organizacija rada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspostavile su zajedničku radnu grupu kako bi izvršile procjenu uticaja krize na ekonomije regiona Zapadnog Balkana, sa osvrtom na kratkoročne i srednjoročne efekte na tržište rada.

Istraživanje o uticaju na kompanije na Zapadnom Balkanu je u toku i očekivani podaci o tome kako najbolje pomoći privatnom sektoru će biti uskoro biti dostupni.

Istraživanje će podrazumijevati i odgovore na prepoznate izazove, s osvrtom na mjere koje su vlade u regionu preduzele.

Vlade i socijalni partneri imaće priliku da sagledaju i usvoje predložene opcije radne grupe kako bi smanjile uticaj pandemije na tržište rada.

U sklopu ove globalne inicijative i crnogorski predstavnici kancelarije EBRD-a, kancelarije Međunarodne organizacije rada i Unije poslodavaca, organizovali su anketu o uticaju krize uzrokovane pandemijom COVID-19 na na lokalna mala i srednja preduzeća, gdje će istraživanje uključivati i prijedloge kratkoročnog plana ublažavanja uticaja krize i srednjoročni plan ubrzanja pristupa finansijama te pristup intrumentima za uspješan oporavak poslovanja.

Izvor

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.