Pejaković: Ne radi se o kamati na kamatu, već o novom kreditu

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković kaže da banke kroz moratorium ne naplaćuju kamatu na kamatu.

“Moratorium, kao reakcija na uticaj pandemije, posmatramo kao prvu fazu i relaksaciju klijenata do 90 dana. Druga faza je nakon moratorijuma, kad klijent može da plati obračunatu kamatu u periodu moratorijuma i da nastavi redovnu otplatu kredita”, kazao je Pejaković za Pobjedu.

Dodaje da se kamata na kamatu vezuje za zateznu kamatu, kada su u pitanju prinudne radnje u naplati potraživanja usljed kašnjenja klijenta, jer je dogovor nemoguć.

“Za razliku od takve situacije, ovdje se nakon moratorijuma klijent prijavljuje za restrukturiranje kreditai pravi se novi obračun, produžen do 90 dana. Dakle, dobrovoljno i saglasje je klijenta i banke. U pitanju je novi kreditni odnos po definiciji restrukturiranja, gdje je CBCG najavila da će svaki kredit koji je dokumentovan kao direktno umanjenje prihoda pod uticajem pandemije u bilansima banaka moći će da se tretira kao novi plasman”, kaže Pejaković i dodaje da je to bitna stavka.

Podsjeća da je moratorijum pravo, a ne obaveza klijenta, pa je upitno zašto je primisao da su klijenti primorani da plaćaju veće rate.

“Nema ekstra profita, jer je kamata prihod, a ne dobit. Značajan broj klijenata banaka u redovnom stanju bi rado pristupili restrukturiranju kredita i pripisu kamate, ali ne mogu baš svi da se kvalifikuju za tu privilegiju, dok je konkretnom mjerom to dostupno svima. Kamata je cijena novca, gdje banke plaćaju depozite i druge izvore novca, ali moraju da naplate glavnicu i kamatu da bi servisirali svoje obaveze. Zato se i te kako vodi računa kome se plasiraju sredstva”, kaže generalni sekretar UBCG.

On kaže da je odluka CBCG o privremenoj zabrani isplate dividende akcionarima, osim u akcijama u skladu sa odlukama EU i neće izazvati nikakve negativne efekte.

Dodatno, smatra Pejaković, će učvrstiti stabilnost sistema.

Ocijenio je da se CBCG u skladu sa mjerama Vlade, postavila pravovremeno i odgovorno prema izazovu koji je novi korona virus izazvao u ekonomiji.

“Odricanje banaka, koliko god neko to ne želi da vidi, kroz umanjenje prihoda i priliva do 90 dana i te kako utiče na redovno poslovanje. Međutim, evidentna likvidnost bankarskog sistema, kvalitetna kapitalizovanost banaka, ostvarena dobitu prethodnim godinama, sredstva kod Centralne banke i mogućnosti povlačenja kreditnih linija, omogućile su da moratorium bude realno sprovodiv”, ističe Pejaković.

Centralna banka je, kaže on, nizom mjera omogućila bankama da lakše prevaziđu ovaj period.

“Sprovodi se ono što je moguće. Izlazi se u susret klijentima banaka mimo standarda poslovanja, gdje su banke pokazale spremnost da ponesu svoj dio tereta, a evidentno je da Centralna banka pruža neophodnu podršku, da bi sistemski se lakše preobrodio period krize, a time se omogućava lagodan odnos depozitara koji apsolutno mogu biti mirni u pogledu raspoloživosti depozita”, kazao je generalni sekretar UBCG.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *