Cijene stanova u Crnoj Gori stabilne

Dodajte komentar

Colliers International Crna Gora je već šestu godinu za redom odradio istraživanje tržišta nekretnina – stambenih prostora u tržišno aktivnim zonama  – zonama kupoprodaje stambenih prostora u Crnoj Gori.

Zaključak istraživanja je da su cijene ove vrste nekretnina stabilne u poređenju sa prethodnim periodom.

Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina je relativno stabilno u predmetnom periodu na osnovu naznačenog perioda, sa zabilježenim razlikama intenziviranja gradnje u pojedinim dijelovima Crne Gore, kakav je osim Podgorice i Budve svakako i Ulcinj.

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi projekta, Dukley Gardensa i par manjih koji su posmatrani kao specijalna zona, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave odlučile da zemljište daju i oslobode plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja.

Generalni zaključak istraživanja Colliers International Crna Gora je da cijene kvadrata u Crnoj Gori, za stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti. Istraživanjem je obuhvaćena cijela Crna Gora, gdje je konstatovano da se osim primorske regije i centralne, na sjeveru Crne Gore gradi manje, gdje pojedine zone nijesu tržišni aktivne.

“Opsežnim istraživanjem , na gotovo cjelokupnom uzorku objekata novogradnje u Crnoj Gori, u zonama gdje je uzorak bio reprezentativan, konstatovani su indeksi promjene cijena stambenih prostora u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, a koja je upotrebljiva za 2020. godinu, do pojave pandemije Covid_19 u martu mjesecu, od kada na dnevnom nivou pratimo situaciju na tržištu. Trenutno se radi o kratkom vremenskom intervalu, da bi moglo da se predvidi kretanje uticaja pandemije na tržište nekretnina. Tokom istraživanja tržišta obuhvaćeni su i stambeni prostori starogradnje u opsezima kretanja cijena, u odnosu na sve potrebne karakteristika tih nekretnina u zavisnosti od stanja u kojima se nalaze”, navode iz Colliersa.

Zaključci istraživanja su sljedeći:

Podgorica – U KO Podgorica I i KO Tološi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.375 €/m², dok je u KO Podgorica II 1.275 €/m². U KO Podgorica III prosječna postignuta cijena u novogradnji je 1.097 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u glavnom gradu bilježi porast indeksa za KO Podgorica III od 0.18 %, za i KO Podgorica I i KO Tološi 0.08%, dok je za KO Podgorica II porast 0.93%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Podgorica I i KO Tološi je 1.000 €/m², u KO Podgorica II 1.050 €/m² i u KO Podgorica III 850 €/m².

Ulcinj – U KO Ulcinjsko polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.000 €/m², dok je u KO Ulcinj 1.190 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Ulcinju, za ove dvije katastarske opštine je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u opštini Ulcinj je 770 €/m².

Bar – U KO Novi Bar prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.420 €/m². U KO Sutomore nijesu identifikovani objekti novogradnje. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Baru je u porastu za 0.54 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Novi Bar je 1.100 €/m², a u KO Sutomore 900 €/m².

Budva – U KO Budva prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.600 €/m², dok je u KO Bečići 1.950 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji bilježi porast indeksa za KO Petrovac, KO Sveti Stefan, KO Bečići i KO Buljarica I  od 0.89 %, a za KO Budva, KO Maine i KO Prijevor I 2.03%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Budva je 1.200 €/m², u KO Maine 1.000 €/m², u KO Prijevor I 950 €/m², u KO Bečići 1.200 €/m² i u KO Petrovac 1.250 €/m².

Tivat – U opštini Tivat prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 2.820 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Tivtu je u porastu za 0.47 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Donja Lastva je 1.350 €/m², u KO Radovići 1.150 €/m², a u KO Tivat 1.300 €/m².

Kotor – U opštini Kotor prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.970 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Kotoru je u porastu za 1.76 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Dobrota I je 1.250 €/m², u KO Stoliv I i II 1.350 €/m², u KO Risan I 1.250 €/m², a u KO Škaljari I 1.250 €/m².

Herceg Novi – U opštini Herceg Novi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.500 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Herceg Novom je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Herceg Novi je 1.450 €/m², u KO Topla 1.300 €/m², u KO Baošići, KO Kumbor i KO Đenovići 1.300 €/m², u KO Bijela 1,250 €/m², a u KO Kuti 1.100 €/m².

Cetinje – U prijestonici Cetinje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.010 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji na Cetinju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Cetinje I je 720 €/m².

Nikšić – U opštini Nikšić prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 880 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Nikšiću je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Nikšić je 600 €/m².

Bijelo Polje – U opštini Bijelo Polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 870 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Bijelom Polju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Bijelo Polje je 700 €/m².

Berane – U opštini Berane prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 860 €/m². Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Beranama je u porastu za 1.52 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Berane je 600 €/m².

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *