Banke zabranjuju korištenje Zooma

Standard Chartered postao je prva svjetska banka koja je zabranila upotrebu aplikacije Zoom, jer nova kultura rada od kuće podiže brige u vezi sa kibernetičkom sigurnosti.

Bilješka o radnoj snazi ​​banke koju je sačinio izvršni direktor Bill Winters takođe je upozorila da se ne koristi Google Hangouts za virtualna okupljanja.

Osnovan od bivšeg radnika kompanije  Cisco Erica Yuana, Zoom bilježi masovni rast korisnika od izbijanja coronavirusa, povećavši svoju korisničku bazu na 200 miliona, sa samo deset miliona prošle godine.

Međutim, propusti u sigurnosti u aplikaciji doveli su do naglog “zoombombinga” dok su uljezi srušili sastanke golotinjom, umetanjem lažnih slika u prezentacije ili rasnim uvredama učesnika.

Pristup firme Standard Chartered tek treba da kopiraju ostale velike kompanije u tom sektoru. Ranije ovog mjeseca, ruska banka Sberbank aktivno se udružila s Googleom kako bi pokrenula niz mrežnih poslovnih seminara u Hangoutu, dajući savjete kompanijama koje svoje poslovanje obavljaju na daljinu tokom stezanja coronavirusa.

A u septembru prošle godine HSBC je potpisao globalni ugovor o licenci za korištenje Zooma za video konferencije, audio konferencije i dijeljenje ekrana u mobilnim, radnim i konferencijskim salama, kako za unutarnje tako i za vanjske sastanke.

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *