Amerika sprečava MMF u plasiranju 500 milijardi dolara pomoći

Dodajte komentar

Geopolitičke igre najvjerovatnije će spriječiti Međunarodni monetarni fond (MMF) u plasiranju 500 milijardi dolara pomoći državama najpogođenijima pandemijom koronavirusa. Kako piše Reuters, MMF ove nedjelje namjerava da održi redovnu proljećnu sjednicu koja će se zbog globalne zdravstvene situacije održati virtualno. Jedna od najvažnijih tema sjednice biće nova alokacija specijalnih prava vučenja (SDR), službene MMF-ove obračunske jedinice koja se temelji na korpi valuta koju čine američki dolar, euro, britanska funta, japanski jen i kineski juan.

Radi se o potezu koji je jednak ubrizgavanju novca nacionalnih centralnih banaka u finansijski sistem, ali bi se efekti MMF-ovog plasmana osjetili globalno. Na sličan potez ta se institucija odlučila 2009. tokom tadašnje finansijske krize, ali je iznos „svježe štampanih“ SDR-ova bio dvostruko manji, 250 milijardi dolara.

Nova alokacija značajno bi pomogla više od 100 država koje su već zatražile MMF-ovu finansijsku pomoć.

Međutim, upućeni izvori Reutersa ističu kako se SAD – inače najveći dioničar MMF-a s pravom veta na važne odluke – snažno protivi toj ideji. Razlog je što Trumpova administracija smatra da bi dio novca dobili Kina i Iran, i to bez ikakvih uslova. portparolka američkog ministarstva finansija odbila je da komentariše navode o alokaciji SDR-a, ali je dodala da ministarstvo podržava niz MMF-ovih napora u pružanju brze, ciljane pomoći potrebitim zemljama.

„Podržavamo ubrzanje MMF-ovih procedura, veći pristup fondovima hitnog finansiranja i podršku donatora za MMF-ovu pomoć siromašnim državama“, poručila je portparolka.

Profesor na univerzitetu Columbia i nekadašnji glavni ekonomista Svjetske banke Joseph Stiglitz ističe kako novoizdani SDR-i ne bi ništa koštali američke poreske obveznike.

„A ako možemo pomoći zemljama u razvoju, to će se odraziti i na nas u pogledu zdravstvene situacije i ekonomskog oporavka“, smatra Stiglitz.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *