Veliki pad profita američkih banaka u prvom kvartalu ove godine

Dodajte komentar

Američka banka Vells Fargo objavila je juče izvještaj o poslovanju u prvom tromjesečju 2020. a rezultati su bili znatno ispod očekivanja, jer je kompanija izdvojila novac za kreditne gubitke usred pandemije korona virusa.

Bankarski gigant izvijestio je o dobiti od samo jedan odsto po akciji, dok su analitičari očekivali zaradu od 33 centa po akciji. Prihod od 17,717 milijardi dolara takođe je bio daleko od procijenjenog koji je iznosio 19,284 milijarde dolara. Banka je prijavila zaradu od 1,20 dolara po akciji u prethodnom periodu. Neto prihod je pao za 89% na 653 miliona USD za prvi kvartal.

„Na naše rezultate uticala je rezerva od 3,1 milijarde dolara, što je odražavalo očekivani uticaj koji bi ova neviđena vremena mogla da imaju na naše kupce“, rekao je u izjavi finansijski direktor Džon Šrusberi.

Neto prihod od kamata pao je na 11,31 milijardi dolara u kvartalu sa oko 12,3 milijarde dolara u prethodnom periodu. Međutim, to je iznad procjene StreetAccount-a od 10,91 milijardi USD. Naknade za kreditne kartice pale su za 6% u odnosu na godinu dana ranije, na 892 miliona dolara.

Akcije kompanije pale su više od 4%.

Tromjesečni rezultati Vells Farga bili su prvi nakon što je izbijanje korona virusa paralizovao globalnu ekonomiju.

JPMorgan Chase je u utorak takođe objavio izvještaj o poslovanju u prvom kvartalu koji je bio znatno ispod očekivanja analitičara.

Pad zarade prouzrokovan je dodatkom kreditnim rezervama banke od 6,8 milijardi dolara. Taj potez signalizira da menadžment očekuje porast zadatih vrijednosti u kompanijama koje daju kredite, od kreditnih kartica u odjeljenju za potrošače do zajmova za energetiku, nekretnine i maloprodaju u svojim komercijalnim operacijama.

Banka je ostvarila tromjesečnu zaradu po akciji od 78 centi, u poređenju sa procjenom analitičara od 1,84 dolara. Profit od 2,87 milijardi dolara opao je za 69% u odnosu na godinu ranije, vođen uglavnom rezervama, dok se prihod pokazao otpornijim, skliznuvši za 3% u odnosu na godinu ranije, na 29,07 milijardi dolara. Akcije banke opale su za 2,7%, preokrenuvši dobitak od oko 3% u ranijem trgovanju.

Pandemija je uzrokovala nagli pad dobiti u tri od četiri glavne jedinice banke; pošteđen je samo posao upravljanja imovinom. Još jedna sjajna tačka: JPMorgan trgovinsko odjeljenje ostvarilo je 32% porast prihoda, na rekordnih 7,2 milijarde dolara. Prihodi od trgovanja obveznicama porasli su na 5 milijardi dolara, što je za punu milijardu dolara više nego što su analitičari očekivali, na jačoj aktivnosti klijenata u državnim obveznicama, valutama i na tržištima u nastajanju.

Akcije Vells Farga su tokom 2020. godine pale više od 41%, zajedno sa Citigroupom. JPMorgan Chase je opao za oko 30% do danas, dok je Bank of America pala za 32,1%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *