Sjeverna Makedonija: Funkcioneri će dva mjeseca primati minimalac

Dodajte komentar

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da predsednik države, premijer i svi drugi izabrani i imenovani funkcioneri u aprilu i maju prime minimalnu platu od 14.500 denara (234 eura).

U Sjevernoj Makedoniji ukupno devet umrlih od koronavirusa, zaraženo 329 osoba.

To je, kako je saopšteno, jedna od 17 mjera drugog paketa ekonomskih mjera za borbu protiv krize izazvane pandemijom koronavirusa koji je donijet da bi se sačuvalo što je moguće više radnih mjesta građana i da bi se pomoglo privredi.

Smanjenje plate na “minimalac” se ne odnosi na administraciju i imenovana lica u zdravstvu, već su tom mjerom obuhvaćeni predsjednici države, parlamenta i vlade, zamjenici ministara, državni sekretari, direktori državnih institucija, poslanici, gradonačelnici, dok predsjednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih instutucija neće primati nadoknadu za vrijeme trajanja krize.

Jedna od mjera je da država u aprilu i maju, uz određene uslove, finasijski podrži kompanije koje su upale u krizu zbog epidemije koronavirusa do visine minimalne plate po radniku mjesečno, srazmjerno ostvarenim efektivnim satima provedenim na poslu.

“Ovom mjerom se podržava likivdnost poslodavaca u privatnom sektoru, odnosno smanjuju se njihovi troškovi za plate u funkciji zaštite radnih mjesta radnika u uslovima krize”, navodi se u saopštenju.

Među mjerama koje je u utorak usvojila Vlada Sjeverne Makedonije je i da za april i maj obezbijedi minimalne plate od 14.500 denara za “sve sportske radnike zaposlene u sportskim udruženjima” i za “141 slobodnog umjetnika”, kojima će Ministarstvo kulture obezbijediti i doprinose.

Makedonskim kompanijama je obezbijeđena beskamatna kreditna linija od novih osam miliona eura, pored ranije odobrenih 5,7 miliona eura, a te nove kredite će moći da uzmu mikro, mala i srednja preduzeća.

Razvojna banka Sjeverne Makedonije će, navodi se, preko komercijalnih banaka plasirati 50 miliona eura povoljnih kredita za zaštitu likvidnosti kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *