Turizam u Sloveni bi mogao doživjeti pad od 70 procenata

Dodajte komentar

Slovenski turizam mogao bi ove godine zbog epidemije korona virusa pasti između 60 i 70 odsto, procjenjuju turistički radnici. Pad bi mogao biti i veći ako se ograničenje kretanja i zatvorene granice ne ukinu do početka juna do kada treba otvoriti i pripremiti hotele, upozoravaju oni.

Turizam, koji čini 12 odsto nacionalnog BDP-a, biće natprosječno pogođen jer je Slovenija blizu pogođenih zemalja Italije i Austrije i zato što 75 odsto prihoda zavisi od stranih gostiju koje će biti teško nadomjestiti domaćima.

“Turizam će zbog korona krize biti među najpogođenijima…Očekujemo pad prometa od 60 do 70 odsto”, izjavila je Maja Pak iz Slovenske turističke organizacije za novinsku agenciju STA.

Sa tim se slaže Maja Uran Maravić sa Fakulteta za turističke studije iz Portoroža koja podsjeća da je Slovenija lani 40 odsto godišnjeg prometa ostvarila u prvoj polovini godine, a prvih mjeseci ove godine promet je već 30 odsto manji od lanjskoga.

“Zato ove godine možemo očekivati 70-postotni pad, ali samo ako hotele i odmarališta otvorimo najkasnije 1.juna”, kazala je Uran Maravić.

Sloveniju je lani posjetilo 6,23 miliona turista koji su ostvarili 15,78 miliona noćenja. Turistički djelatnici sada procjenjuju da će se na taj nivo država vratiti tek za tri ili četiri godine, prenose mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *