MMF: 500 miliona dolara pomoći najsiromašnijim članicama

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 500 miliona dolara za 25 najsiromašnijih zemalja svijeta kako bih ih oslobodio plaćanja duga narednih šest mjeseci i pomogao da se izbore sa pandemijom COVID-19.

Izvršna direktorka MMF-a, Kristalina Georgieva, izdala je 13. aprila saopštenje u kome je navedeno da je izvršni odbor odobrio olakšice za otplatu duga Avganistanu, Beninu, Burkini Faso, Centralnoafričkoj republici, Čadu, Komori, Kongu, Gambiji, Gvineji, Gvineji Bisao, Haitiju, Liberiji, Madagaskaru, Malavi, Maliju, Mozambiku, Nepalu, Nigeru, Ruandi, Sao Tome i Principe, Sijera Leoneu, Solomonskim ostrvima, Tadžikistanu, Togu i Jemenu, piše radio Slobodna Evropa.

“Ovo će pružiti bespovratna sredstva za naše najsiromašnije i najugroženije članice za pokriće njihovih obaveza prema MMF-u u narednih šest mjeseci i pomoći će im da usmjere više svojih oskudnih finansijskih sredstava prema vitalnim naporima hitne medicinske i druge pomoći”, rekla je Georgijeva.

Pojasnila je da će novac doći od obnovljenog MMF-ovog fonda za reagovanje u katastrofama, uključujući nova obećanja od 185 miliona dolara od Velike Britanije i 100 miliona dolara od Japana.

Georgijeva je pozvala ostale donatore da pomognu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i grupa od 165 bivših svjetskih lidera i uglednih svjetskih ličnosti pozvali su na obustavu otplate duga za najsiromašnije i najugroženije države na svijetu, kako bi mogli da koriste svoja skromna sredstva tokom krize korona virusa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *