Kina i Rusija će iskoristiti slabosti Evrope u ovim trenucima

Dodajte komentar

“Kina je u sadašnjoj krizi “vrlo vidljivo pomogla Italiji i još nekim članicama EU, a naročito državama koje još nisu članice Unije poput Srbije, gdje Evropska unija nije ispunila svoje obaveze”, ocijenio je bivši predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je, u intervjuu belgijskom Soaru i još nekim listovima u EU, to rekao na pitanje da li će “Kina i Rusija iskoristiti slabost Evrope u ovim trenucima da uvećaju svoj upliv”.

“Kako uz krizu korona virusa, tako i bez nje smo već uočili”, uzvratio je Junker, “vidljivu, i neskrivenu želju, posebno Kine, da utiče na razvoj evropskih privreda”.

“Kina se nada”, dodao je on, “da će izvući korist iz ove naše situacije”.

Ali, rekao je Junker, pošto su ministri finansija uspjeli da usvoje paket od preko 500 milijardi eura hitne pomoći privredama članica Unije i “budući da se situacija na našim granicama poboljšava i da su zemlje EU pokazale spremnost da na svojoj teritoriji prihvate teško oboljela lica, vjerujem da će zagrijanost Kine i Rusije splasnuti”.

Bivši predsjednik Evropske komisije je ocijenio da je nužno da EU veoma poveća svoj zajednički budžet da bi se mogla uhvatiti u koštac sa društvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa, za šta se zalaže i sadašnja predsjednica EK Ursula fon der Lejen.

Junker smatra da će u EU doći do dogovora oko sad spornog uvodjenja “euroobveznica”, vrijednosnih papira kojima bi sve članice Unije mogle da se zadužuju sa niskim troškovima na tržištu kapitala i tako solidarno, sve pokrivaju troškove oporavka privreda i društva od pandemije.

Ali za to će biti potrebno vrijeme, jer to nije jednostavan postupak, primjetio je on i saglasio se ocenom da bi izostanak solidarnosti medju članicama Unije mogle iskoristiti populističke snage, posebno u Italiji.

Rekao je takodje da će to biti mnogo teže tim snagama pošto je EU najnovijim dogovorom pokazala da postoji izvesna solidarnost.

Junker je napomenuo da će demagoški i populistički političari izvući korist ako “neke članice na sjeveru Unije” nastave da “blate i vrijeđaju zemlje na jugu EU”.

On je dodao da posebno ne razumije tvrdnje holandske vlade da su Španija i Italija prijetnja jer nisu učinile sve napore da ozdrave svoje ekonomije.

On je naglasio da “recimo posebno holandskoj javnosti treba objasniti da ‘evropske obveznice’ ne znače prelivanje dugova iz prošlosti, već je riječ o budućem zaduživanju, vremenski i namjenski ograničenom” za otklanjanje štete od korona virusa.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *