Voren Bafet o svjetskim berzama: ‘Ovo nisam vidio 89 godina’

Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora i šef američkog konglomerata Berkshire Hathaway Voren Bafet u intervjuu za MarketWatch rekao je da “ovakve trendove na svetskim berzama nije vidio 89 godina”, odnosno otkako je živ.

Vremešni ulagač je na pitanje novinara “što se to događa na Vol stritu?” kroz smijeh odgovorio da je “na berzama sve moguće doživjeti ako se dovoljno dugo zadržiš”.

Povukao je paralelu između trenutne panike na Vol stritu sa onom iz 1987. godine kada su naglo i neočekivano, u događaju poznatom kao “Crni ponedjeljak”, svjetske berze izgubile 1,7 biliona dolara. Investitore je savjetovao da sada prate berze “iz sekunde u sekundu” jer svaka vijest ima dramatičan uticaj na rast ili pad cijena dionica.

Naravno, Bafet ima malo razloga za brigu. Prema zadnjim podacima, njegova kompanija Berkshire Hathaway se procjenjuje na 128 milijardi dolara. On je sam, da ne bi sve ostalo na riječima, prošle nedjelje za 45,3 miliona dolara kupio dionice jedne od najvećih američkih aviokompanija Delta Air Lines i trenutno drži udio od 11 odsto u kompaniji. Iako su neki analitičari osporavili njegov potez smatrajući da se aviokompanije neće još dugo oporaviti od koronakrize, njegovim su se primjerom poveli i neki drugi investitori, među ostalima, američka investiciona banka Citigroup. Avioprevoznici koji su sada na koljenima i bilježe ogromne gubitke, mogli bi, prema njemu, biti dobra dugoročna investicija.

Izvor: Novac.hr

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *