Vlada platila 360 miliona eura duga po osnovu euroobveznica

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore, odnosno, Ministarstvo finansija platilo je 360 miliona eura duga po osnovu euroobveznica, koje su emitovane prije nekoliko godina. Vlada je taj novac isplatila od depozita, čime je u državnoj kasi ostalo još 120 miliona eura depozita, potvrđeno je “Dan”-u iz više izvora.

Rok da se plati dug za euroobveznice istekao je 17. marta. Dio ekonomske javnosti ranije je naveo da bi bilo dobro da država iskoristi depozite i upumpa ih u privredu, kako bi preživjela krizni period zbog posledica pojave pandemije novog korona virusa. Nakon što je potrošeno 360 miliona za tu svrhu, na raspolaganju je ostalo oko 120 miliona depozita, koje nadležni, ukoliko uspiju da odlože obaveze za plaćanje ranijih dugova, mogu da preusmjere na spas privrede.

Depoziti od ukupno oko 480 miliona eura koje je imala država Crna Gora prošle godine su pozajmljeni emitovanjem obveznica.

Vlada Crne Gore formirala je radnu grupu kojaće ove sedmice da razgovara sa ekonomskim ekspertima, poslanicima i socijalnim partnerima, nakon čega će, najvjerovatnije u četvrtak, na sjednici Vlade da budu usvojene nove mjere za pomoć privredi u ovom kriznom periodu.

Vlada je do sada donijela jedan paket mjera 19. marta. Za sada je, između ostalog, odloženo plaćanje poreza, dok je Investiciono-razvojni fond (IRF) raspisao novu kreditnu liniju za preživljavanje privrednih subjekata pogođenih posledicama pojave korona virusa. Drugim planiranim mjerama predložene su, između ostalog, subvencije za zaposlene. Ekonomisti i opozicioni predstavnici u Crnoj Gori smatraju da su do sa da predložene i realizovane mjere nedovoljne da se privreda oporavi i da se spasu preduzeća i radna mjesta.

(Opširnije u štampanom izdanju Dan-a)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *