Ipak postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Dodajte komentar

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači tog energenta postigli su danas dogovor da povećaju cijene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 miliona barela dnevno.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 posto izjavili su funkcioneri nekoliko država koji su učestvovali u pregovorima putem video veze.

Ministar energetike Meksika napisao je na Twitteru da su se države dogovorile da od 1. maja smanje proizvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno, a kuvajtski ministar za naftu objavio je sličnu informaciju.

Iransko ministarstvo za naftu takođe je na Twitteru objavilo da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

U toj objavi je navedeno da su se članice OPEC-a i druge države među kojima je Rusija (takozvani OPEC+) složile da Meksiko smanji proizvodnju za samo 100.000 barela tokom ta dva mjeseca.

Opiranje Meksika da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, koliko je traženo od te države, bilo je glavni kamen spoticanja u pregovorima vođenim u četvrtak i petak, s ciljem povećanja cijene nafte.

Iako je Meksiko prvobitno blokirao dogovor, predsjednik te zemlje Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u petak da se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dogovorio da SAD dijelom doprinesu smanjenju proizvodnje nafte umesto Meksika.

Prevelika proizvodnja nafte u svijetu i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovele su do pada cijene nafte na najniži nivo od 2002. godine.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *