Udruženje banaka: Bankarski sistem je stabilan, podrška zajednici, privredi, gradjanima i državi

Odbor direktora Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) zaključio je da je neophodna reakcija u cilju sprečavanja širenja daljih dezinformacija i naglašenog reputacionog rizika za banke.

Kako navode, vrlo je maliciozno, populističi izjavljivati da će banke zaraditi 20 miliona eura od kapitalizacije kamate u periodu moratorijuma od pristiglih zahtjeva.

“Takva tvrdnja je neutemeljena, netačna, zlonamjerna i uzbunjuje javnost. Na istim postavkama, niko u malobrojnim državama koje su omogućile moratorijum ne dovodi u pitanje obračun kamate, samo se kod nas to nameće kao tema u smislu sakupljanja političkih poena, pri tom ne iznoseći tačan obračun i argumentaciju”, navodi se u saopštenju UBCG dostavljenom našem portalu.

Kako se navodi, moramo biti svjesni da je moratorijum pravo i pepoznati interes, a ne obaveza.

“Moratorijum nije nešto što smo željeli kao bankarski sektor, već je to naš odgovoran odnos koji smo zajedno usaglasili sa CBCG i Vladom, a sve sa ciljem da se na taj način sačuva privreda i standard građana. Pravovremena pomoć je dvostruko vrijedna, a od naknadne pameti nema koristi. Nema uvećanja kamate, nema troškova obrade kredita nakon moratorijuma, nema obračuna kamate na kamatu, nema zatezne kamate, kamata je prihod, a ne dobit banke, dakle nema nikakvog ekstra profita. Sva dobra namjera, efikasnost i evidentno kvalitetne mjere, gdje prvu amortizaciju krizi izazvanu Pandemijom daju banke u potpunosti se zamagljuje i minimizira populističkim komentarima”, navodi se u saopštenju.

Bankama je, kako kažu iz Udruženja, interes da bude što manje zahtjeva za moratorijum i to je jasno iole finansijski pismenoj osobi.

“Svi koji vjeruju da moratorijum nije dobar za nih, mogu isti da ponište ukoliko su se prijavili. Uslijed vrlo kratkog vremenskog perioda od nastupanja krize do usvajanja mjera za pomoć privredi i stanovništvu, moguće su i pogrešne interpretacije, ali nijesu u redu neprimjerene tvrdnje koje možemo kvalifikovati da su, neistinite, štetne i sa nedostatkom znanja. Neistinitim iskazima ističe se jasna namjera izazivanja direktne štete ugledu i reputaciji Vlade, bankarskog sektora, a posledično pogrešno tumačenje uloge i značaja bankarskog sektora”, kažu iz UBCG.

Iz Udruženja podsjećaju da je poslovanje banaka od krucijalnog značaja za razvoj društva te da se banke se trude da, troškovnom efikasnošću i nadasve vještinom u upravljanju rizicima budu uspješne.

“Pored klijenata koji uzimaju kredit, banke imaju obavezu i garant su za sve depozite koji se ostavljaju na povjerenje bankama. Ovaj segment je u posebnom fokusu i na brizi u bankama, Regulatoru bankarskog poslovanja i samoj državi. Banke pune račun Fonda za zaštitu depozita u iznosu prosječno od oko 17 miliona eura na godišnjem nivou i to su sredstva koja predstavljaju zaštitu depozita, a koja se u kontinuitetu uvećavaju. Akcionari banaka su uložili 600 miliona eura, i dobit za 2019.god. na nivou Sistema nije odraz samo tekućeg poslovanja, nego i naplate potraživanja iz ranijih godina i nižih rezervacija za postojeći portfolio. Banke su donatori svake godine za razne potrebe društva od zdravstva do socijale, a u ovom kriznom periodu od mjesec dana donirale su što u novcu što u opremi za zdrastvo, uz akcionare preko 2 miliona eura i odložile priliv od 1,3 miljarde eura uz održavanje sopstvene likvidnosti i solventnosti kao garanti zdravlja finansijskog sistema zemlje. Banke su uredne platiše poreza i doprinosa, gdje sa preko 2.000 uposlenih i u ovim kriznim vremenim itekako doprinose punjenju budžeta. Po kreditnu podršku u banke dolaze firme, stanovništvo, država, ali i političke partije. Svi se tretiraju u skladu sa međunarodnim bankarskom praksom i sa željom što boljih socio ekonomskih uslova za sve građane Crne Gore”, navodi se.

Iz UBCG navode da pandemija neće trajati unedogled, a onda ćemo sagledati doprinos svih nas od kolektiva do pojedinaca i onih koji su ometali, kako su kazali, jedan solidaran nastup većine, gdje će se realno odraziti i odgovornost svih koji su nastupali populističkim izjavama, a koje nisu utemeljene niti racionalne za ovako krizne situacije.

“Kada se kritikuje, treba poći od sebe, i prezentovati šta smo to uradili za zajednicu. Nije vrijeme za zloupotrebu neinformisanosti dijela javnosti i davanje nerealnih obećanja da bi se sticali politički poeni”, zaključuje se u saopštenju UBCG.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

7 KOMENTARI

 1. Jel ovo stvarno bilo ko vjeruje da je stvarno izmjereno i provjereno? Već je ugrožena reputacija, ali činjenjima. Moratorijum nije uveden, nego suspenzija otplate. Hajde da bankari budu malo pametniji, taman kao i prošle, godine. Ili će potopiti i sebe i klijente. I neka obezbijede novi priliv iz centrala, to im je posao.

  • Ha,ha,ha,haaaa Mila K
   Moras li se vazda javit? Brini o svojoj reputaciji, a dako se bankari odbrane. Da li ti je ko ukazao na Daning—Krugerov efekt, koji je kognitivni poremećaj. Njegove posledice su da osobe s manjkom veština i znanja u nekoj oblasti pate od iluzorne superiornosti, greškom verujući da su njihove veštine mnogo veće nego što zapravo jesu. Ovaj poremećaj pripisan je metakognitivnoj nesposobnosti da individua ne može da prepozna svoje greške. HA,HA,HA EKSPERTU IZ ŠPAJZA!!!!

   • Cijenjeni g-dine P/ R, Ž, F, R ili g-đo Š,

    Odavno nisam dobila bolji kompliment jer je špajz mnogo veći prostor od slomljenog banakrskog sektora Crne Gore, dodatno uškopljenog od guvernera CB CG. Nadam se da razumijete da špajz čuva kuću i porodicu. Hvala za svaku ovu vrstu podrške.
    I iskreno, pročitajte stvarno šta mi imputirate kao poremećaj, jer obična ljudska egzistencija nikada nije objekt iluzornosti i superiornosti, šta god tobožnji psihijatri u XG već decenijama pričali o meni po CG kafanama. S poštovanjem, MK

 2. Ha ha hahhaaaaaaaa
  Hhhhh

 3. Ubila sam se danas gledajući podatke BU za trianest banaka prethodne godine. Pozicije prihoda od kamat,a nakanda, ostalih prihoda, troškova. Još uvijek nisu objavljeni agreagatni izvještaji, pa se mora pješke računati. Zamolila bih političara Rabrenovića da objasni brojke. S poštovanjem, MK

 4. Mladen Rabrenovic

  Jedan navod u tekstu je sustinski pogresan,rezultat tehnicke
  omaske.Radi se o tome da banke ne profitiraju ekstra kamatu,
  kroz sintagmu “kamate na kamatu”,a ne da je ne obracunavaju,
  kako u tekstu pogresno stoji.Mea culpa.
  Obrazlozenje bi bilo dugacko.Ali jeste greska i priznajem je.
  Postovana Mika.K.Ja nijesam politicar.I nijesam duzan da
  Vam objasnjavam cifre.Ali jesam spreman na korektan,pristojan
  i polemican razgovor.
  Sa bilo kime ko takav razgovor zeli.Kod Vas osim namjere
  da me diskfalifikujete i uvrijedite takve motive ne prepoznajem.

 5. Ekonomski analiticar

  Svima u finansijskom sektoru su poznati kvaliteti i strucnost legende crnogorskog bankarstva g-dina Rabrenovica.
  Samoprogasena ekonomska analiticarka Mila K treba da se stidi svojih komentara.
  Dovoljno bi bilo da je sa svojim analizama posla prvo od sebe i svojih kvaliteta koji su svima jasni.
  Jos u njenim komentarima kao nekakvog ekonomskog analiticara ne vidjeh ni analiticku ni ekonomsku stranu, samo nestrucno ogovaranje jedne dokone umisljene osobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.