Slovenija retroaktivno pokriva plate u epidemiji

Dodajte komentar

Skupština Slovenije usvojila je takozvani “anti korona zakon” koji dopunjuje i objedinjuje sve ekonomske mjere za ublažavanja posljedice pandemijeU odnosu na većinu dosadašnjih mjera, novi zakon će se primenjivati retroaktivno i ostaće na snazi do 31. maja 2020. U slučaju da epidemija potraje do sredine maja 2020. godine, važenje akta može biti produženo do kraja juna 2020.

Slovenija će pokriti plate svim radnicima koji su poslati na prinudne odmore ili rade od kuće u visini 80 odsto prosečne plate ali ne manje od od oko 940 eura bruto.

Iako nema ograničenja za ove naknade, po zaposlenom se neće nadoknađivati iznos veće od prosječne mjesečne plate u 2019. godini, umanjenoj za doprinose.

Poslodavci će morati da ispune nekoliko preduslova da bi konkurisali za ovu mjeru: da njihovi prihodi od države ne prelaze 70 odsto, da su u pitanju aktivna preduzeća, da ne očekuju pad prihoda veći od 20 ili rast veći od 50 odsto, da dioničarima i vlasnicima ne dijele dobit tokom tekuće godine.

Vlada Slovenije je odustala od naplate svih doprinosa za navedene kategorije radnika, odnosno ove izdatke će pokriti sama.

Dodatno, zajedno sa platama za april i maj 2020. godine, poslodavci moraju svojim zaposlenima da isplate “dodatak za krizu” u iznosu od 200 eura, bez poreza i doprinosa, svim zaposlenima koji rade u ovom periodu i čija bruto zarada ne prelazi trostruki iznos od minimalne plate u Sloveniji.

Izuzeće se odnosi na poslodavce koji direktno ili indirektno koriste državni ili opštinski budžet i poslodavce koji se bave finansijskim i osiguravajućim aktivnostima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *