Je li ovo kraj civilizacije kakvu poznajemo?

“Svijet više nikad neće biti isti”, fraza je koja se učestalo ponavlja otkad je koronavirus uzdrmao globalnu ekonomiju.
Mnogima je ovo pokazatelj krhkosti naše civilizacije.

Kriza se pojavila u vrijeme kad novi pokret, “kolapsologija”, koji upozorava na mogući kolaps nama poznatih društava, postaje sve popularniji.

Klimatske promjene raskrinkale su neodrživost ekonomskog i društvenog modela koji se temelji na fosilnim gorivima, a oni strahuju da koronavirus i njegove posljedice ubrzavaju put u propast.

Teorija se najprije pojavila u francuskom institutu Momentum, a postala je popularna 2015. godine, kad se pojavila knjiga “Kako se sve može urušiti”.

Neki od zagovornika teorije poput bivšeg francuskog ministra životne sredine Yvesa Cocheta vjeruju da je koronavirus samo još jedan znak nadolazeće katastrofe.

Domino efekt virusa

U međuvremenu taj matematičar, koji je osnovao francusku stranku Zelenih, “još oklijeva” govoriti o tome hoće li virus biti katalizator domino efekta i na to pitanje odgovara uzrečicom da “je prerano reći je li prekasno.”

No Cochet, čija knjiga “Prije kolapsa” predviđa urušavanje u sljedećoj deceniji, uvjeren je da će virus dovesti do “ozbiljnije globalne ekonomske krize nego što se misli.”

Cochet, danas 74-godišnji penzioner koji živi “održivim” životom u ruralnoj Bretanji, zabrinut je zbog nadolazeće “globalne katastrofe s puno žrtava, i ekonomskih i drugih.”

“To što se sada događa simptom je cijele serije slabosti”, upozorava profesor Yves Citton sa univerziteta Pariz VIII.

“Nije kraj svijeta, nego upozorenje o nečemu što se već događa”, rekao je agenciji AFP, “o cijelom nizu urušavanja koja su već započela.”

Promjena je možda spora, kaže Jean-Marc Jancovici, šef istraživačkog Shift Projecta kojemu je cilj “osloboditi ekonomiju od ugljenika”.

“No mali koraci su preduzeti (s virusom) i nema povratka nazad”, rekao je.

Ekolog i poljoprivredni inženjer Pablo Servigne, koautor knjige “Kako se sve može urušiti”, ima strašniju prognozu.

“Velika lekcija iz istorije… i ona Jahača apokalipse je ta da kuga, rat i glad slijede jedno za drugim. Imamo pandemiju koja bi mogla dovesti do novog šoka – ratove i glad”, upozorava.

“A glad će nas učiniti ranjivijima za druge pandemije…”

Prilika za promjenu

Iako ta mogućnost izgleda sumorno, uticajni filozof Bruno Latour kaže da nam je kriza dala priliku da zamislimo koje bi bile alternative neoliberalnom kapitalizmu.

Na svome blogu je upozorio da svijet “ne smije dopustiti da se stvari vrate na staro kad prođe kriza uzrokovana virusom.”

“Iskoristimo priliku prisilno prekinutih aktivnosti da odlučimo koje bismo željeli da takve i ostanu, a koje želimo ponovo pokrenuti i razvijati.”

Virus je takođe pokazao, napisao je u članku za AOC, “da je moguće u nekoliko nedjelja obustaviti globalni ekonomski sistem za kojeg je svako dosad tvrdio da ga je nemoguće usporiti ili prilagoditi.”

Dobra vijesti po pitanju prirodne sredine, kaže Jancovici, jest ta što političkim vođama “novac više nije problem.”

“Trebate nam 500 milijardi? Naći ćemo ih!” dodao je.

No planovi spašavanja ekonomija trebali bi što više voditi računa o nezagađenju, tvrdi Jancovici i dodaje da ovu priliku moramo iskoristiti da se približimo sistemu koji se ne temelji na ugljeniku.

Međutim, plaši se da “će jedini plan biti povratak na staro kako bi se spasili poslovi.”

A to nije samo stvar vlada. Ako ljudi rezervišu let odmah kad karnantin završi kako bi pobjegli od svega, kaže Citton, onda ćemo zaista zapečatiti svoju sudbinu.

Izvor: SEEbit.eu

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *