Slovenija suspendovala isplatu dividendi banaka i štedionica

Centralna banka Slovenije suspendovala je na godinu dana isplatu dividendi banaka i štedionica, sa ciljem da se osigura dovoljno kapitala kako bi sistem mogao bolje podnijeti potencijalne gubitke i da može kreditirati privredu i stanovništvo, javlja agencija STA.

Objavljujući tu mjeru, Banka Slovenije je navela da će, ako bude potrebe, ova mjera biti prilagođavana situaciji, prenosi Tanjug.

“Mjera se odnosi na dobit koju su banke i štedionice ostvarile u 2019. i 2020. godini, kao i na zadržanu dobit i rezervisanja iz prethodnih godina. Očekuje se da će mjera biti na snazi godinu dana”, piše u saopštenju Banke Slovenije.

U slučaju znatnog smanjenja ili povećanja rizika, mjera će se shodno tome prilagođavati.

Prva procjena efekata ove mjere planirana je krajem 2020. godine.

Predsjednik Instituta za svjetsku privredu iz njemačkog Kila, Gabriel Felbermajer, rekao je nedavno kako očekuje da će pandemija virusa korona izazvati recesiju koja će biti “majka svih recesija”.

Da će nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan mjerama za suzbijanje pandemije virusa korona, izazvati globalnu recesiju ove godine upozorava i rejting agencija Standard&Poor’s Global, uz procjenu da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini usporiti na 1,0 do 1,5 odsto, ako ne i više.

Vlade mnogih zemalja, uporedo sa borbom protiv virusa, već sada traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju.

Izvor: Aljazeera

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *