Podaci Svjetske banke ukazuju da je Hrvatska na putu duboke recesije

Ažurirani podaci Svjetske banke, nakon proglašenja pandemije koronavirusa, ukazuju da je Hrvatska na putu duboke recesije.

Procjenjuje se da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti na minus 6,2 odsto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad devet odsto.

Svjetska banka očekuje da bi ove godine deficit budžeta u Hrvatskoj mogao dostići osam odsto BDP-a, a javni dug gotovo 84 posto BDP-a.

“Negativna kretanja s početka godine značajno su izmijenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostignut nivo BDP-a prije krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije”, podaci su Svjetske banke, prenela je Hina.

Procjenjuje se takođe da će hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, prije svega u Italiji, ali i u ostatku eurozone.

U Svjetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procjenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.

Očekuju i da će se smanjiti fiskalni deficit, s ukidanjem mjera pomoći i ubrzavanjem privrednog rasta, ali bez dodatne konsolidacije, deficit će ostati na visokom nivou.

U Svjetskoj banci procjenjuju da će hrvatski budžetski deficit u 2021. biti 6,4 odsto.

Check Also

Posjeti One poslovnicu na novom mjestu u Danilovgradu

Kompanija One će od danas u Danilovgradu biti prisutna na novoj lokaciji. Savremena poslovnica sadašnjim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.