Googleovi zaposleni više ne smiju koristiti Zoom

Dodajte komentar

Aplikacija Zoom koja omogućava usluge video konferencije veliki je pobjednik corone krize, ali pojavile su se sumnje u zaštitu podataka.

U nekoliko sedmica broj korisnika video usluge skočio je sa 10 na 200 miliona dnevno, ali je Google blokirao softver ove aplikacije na računarima svojih zaposlenih nakon što su postali poznati problemi u sigurnosti i zaštiti podataka.

– Program za radnu površinu ne ispunjava Googleove sigurnosne zahtjeve, rekao je portparol web stranice “Buzzfeed”. No, zaposleni su Zoom i dalje mogli privatno koristiti u svom web pregledniku ili na pametnim telefonima i tabletima.

Zoom, prvobitno namijenjen upotrebi u kompanijama, sve se više koristi u krizi virusa corone ne samo za kućne poslove, već i za privatne video chatove, lekcije i crkvene usluge. Dnevni broj korisnika skočio je s 10 miliona u decembru na nedavnih 200 miliona. Istovremno su su pojavili problemi, na primjer u prijenosu nekih podataka na Facebook ili takozvanom zumiranju u kojem se neovlaštene osobe biraju na sastancima. Osim toga, šifriranje je manje konzistentno nego što tvrdi Zoom.

Iz tog razloga, dioničar u američkoj državi Kaliforniji podnio je u utorak parničnu tužbu.

Google se takmiči sa Zoom-om u kući pomoću usluge Meet. Ova usluga svakodnevno dobija više od dva miliona korisnika, rekao je Googleov menadžer za tehnološki web sajt “CNET”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *