Cijene stanova u Srbiji pale oko 20, zakup i do 50 odsto

Tržište nekretnina u Srbiji praktično je zamrlo. Velika promjena desila se praktično odmah nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

“Na osnovu cjiene iz oglasa imamo analizu koju je radila jedna renomirana svjetska kuća gdje su rekli da je u protekle dvije nedelje došlo do pada cijena stanova u Srbiji za 21,2 posto, dok je najveći dio uzorka u Beogradu gdje taj pad iznosi 18,4 posto“, kaže za Prvu TV Nikola Đogatović, agent za nekretnine. Ipak, on dodaje da u toj analizi nisu uzimane u obzir mikrolokacija, veličina stana i novogradnja.

Stručnjaci ipak kažu da bi za realnu vrijednost stana trebalo sačekati bar do septembra.

Banke i sada odobravaju kredite za kupovinu stanova, ali se postavlja pitanje koliko je građanima mudro da se u uslovima epidemije i venrednog stanja zadužuju.

“Život nas upozorava, neko je ostao sa skraćenim prihodima a neko bez njih. Bitno je da svi koji ulaze u kredit imaju rezervu. Zamislite da nije bilo moratorijuma”, kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Većini građana uzimanje kredita za stan sada nije ni na kraj pameti.

A kada je riječ o iznajmljivanju, stanodavci koji su uzeli kirije unaprijed dobro su prošli. Mnogi zakupci počeli su da otkazuju zakup stanova i lokala pa su cijene počele odmah da padaju, a oni koji još nisu otkazali pokušavaju da se dogovore o umanjenju ili ukidanju kirije, barem na neko vrijeme.

“Dobri nagovještaji dolaze iz Kine, već je krenulo da oživljava tržište nekretnina, da se vraća na stari nivo. Nadamo se da će to biti uskoro i kod nas”, kaže Đogatović.

Izvor: B92

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *